Advertisement

Bundan sonra ülkenin kaderini çizecek olan sözler ve tutulma yüzdeleri olacak.

NEREYE GELİNDİ ?

Uzun süre piyasaları meşgul eden Yunanistan’da Atina’da şehrin bir bölümü göstericiler tarafından yakıldıktan sonra tasarruf tedbirleri onaylandı. 300 sandalyeli meclisin 199 evetiyle tedbirler kabul edildi. Varılan noktada kısaca iki engel bulunuyor. Bunlar, AB’den gelecek yardım ve özel sektörün ülke borcuna katılımı.

Son gelinen noktada yaklaşık 200 milyar Euro özel kreditörlere borcu olan ülke bunun % 50’sini geri ödemeyecek. Kalan borç için de hak sahiplerine 30 yıllık bono teklif edilecek ve tahminlere göre 10 yıldan sonra  her sene % 3.6’lık bir kupon ödemesi olacak. AB’den gelecek yardımın en önemli ayağını ekonomik istekler oluşturuyor. Şu an BORÇ / GSYİH rasyosu % 180 civarında olan ülkenin bu oranı 2020 itibariyle % 120’ye indirecek şekilde önlemler alması bekleniyor. Bu kararlar alındıktan sonra ise Nisan’da yapılacak seçimler sonrasında hangi aday seçilirse seçilsin kararları uygulaması istenecek. Bu da siyasi istekler kısmını oluşturuyor. Ülkede, geçici Başbakan Papademos önderliğinde 3 partiden oluşan bir koalisyon hükümeti iktidarda. Borcun düşürülmesi için istenen tedbirler arasında kamu çalışanlarının azaltılması, kalanların maaşlarında kesintilere gidilmesi, askeri harcamaların kısılması gibi tedbirler var. Son açıklanan önlem ise Başbakanlık bütçesinden 325 milyon Euro’luk kesinti yapılması oldu.

NE BEKLENİYOR?

Yunanistan’ın değerlendirilmesi için sunduğu planın ardından Çarşamba akşamı toplnacak olan Avrupa Maliye Bakanları Zirvesi’nin (Eurogroup) bu plana onay vermesi beklenecek. Plan kabul edilmezse yeniden görüşülüp yeni kesintiler yapılması için Parlamento’ya geri gönderilecek. Onaylanması halinde ise gözler özel sektör katılımına çevrilecek (PSI). Cuma akşamına kadar tamamlanması tasarlanan planın hayata geçmemesi halinde ise Yunanistan’ın bono yatırımcılarıın büyük bölümüyle anlaşıp kalanlarına da kuralları dayatabileceği biliniyor. Planlar işler ve en iyi senaryolar çalışır ise 1-2 Mart’ta yapılacak olan AB Liderler Zirvesi sonrasında Yunanistan 130 milyar Euro yardım almış ve 20 Mart’taki 14.5 milyar Euro bono geri ödemesini gerçekleştirmiş olacak. Bu arada yardım paketinin aynen 2011’de olduğu gibi 27 ülke tarafından da onaylanması gerekecek. Günün sonunda, yaklaşık bir buçuk yıldır temerrüde düşmemesi için uğraşılan ülkenin olası bir yayılma başlatmaması için çabalar sürüyor. Tedaviye verilen cevap ise şimdilik yok. % 20.9 işsizlik, neredeyse iki haneye varan bütçe açığı, % 7 yıllık daralma ve geleceğe dair umutlar ülkenin sahip olduğu gerçekler. Aşağıda da ülkenin önümüzdeki yıllarda ödemek durumunda olduğu borçlar yıllık olarak görülüyor.