Advertisement

Sene başında Avrupa Merkez Bankası (ECB) Mart ayını muştularken verileri inceleyeceklerini söyledi. Mart ayında politikayı gözden geçireceklerini ve büyük ihtimalle de revize edeceklerini açıkladı. Bu, ECB için biz söz verme günüydü.

O günden anladığımız iki katmanlı bir mesajdı. ECB, Başkan Draghi'nin ağzından dökülen sözlerle bir vaatte bulunuyordu. Bu iki katmanın ilki söz verilmiş olmasıydı. İhtiyaçları olan ikinci gereklilik ise destekleyici bir makro ortamdı. Şimdi elimizde ECB'nin sözünden başka bir done olduğunu görüyorum. Artık makro paket de daha fazla desteği teşvik eder içeriğe gelmiş durumda. Daha yalın söylemek gerekirse, Avrupa'da haberler yeterince kötü. ECB'yi oyuna daha fazla dahil edecek kadar kötü.

ARADIĞINIZ ENFLASYONA ULAŞILAMIYOR

Bir grafiğin çok sözden yeğ olduğu zamanlar var. Aşağıdaki de aslında bu cinsten.  

Enflasyon, görüldüğü gibi eksiye dönmüş durumda. Yani fiyatlar genel düzeyi aşağı gidiyor. Tabii, enerji fiyatlarının 2 yılda 1/4'üne düştüğü bir ortamda bunu anlamak mümkün. Ancak ne var ki burada tek etken enflasyon değil. Örneğin, Euro kurunun pahalı kalmış olması da önemli bir etken. Yanlış duymadınız; pahalı kalmasından söz ediyorum.



1,10 Euro / Dolar kuru aslında son yıllardaki seviyelere nazaran pek de pahalı bir yer sayılmaz. ECB'nin kuru oldukça zayıflattığı ve ekonomiye ucuz ihracat gücü ve enflasyon fitilini ateşleyecek ölçüde ucuz kur kazandırdığı doğrudur. Ne var ki bu artık geçerli değil. Enflasyon grafiğinin yanına yenisini eklemenin zamanı geldi.

EURO ARTIK UCUZ DEĞİL, PAHALI BİR KUR


Grafikte Euro'nun nominal değerinden ziyade ticaret yaptığı ülkelere oranla enflasyondan arındırılmış kurunu görüyorsunuz. Nam-ı diğer Reel Efektif Kur. Euro rakiplerine oranla değer kazanır hale gelmiş durumda. Eski ucuzluğu sürdürmek gerekiyor. İşte bu tam da ECB'nin aradığı ortam. Satın alma endekslerinin son 40 ayın dibine inmiş olması gibi öncü göstergeleri ise henüz saymadım bile.

Toparlamak gerekirse, Avrupa'da haberler harika değil ancak merkez bankasının kendine görev edineceği kadar kötü. 10 Mart'ta ECB toplantısı var. Kendilerinin %2 enflasyon hedefini tutturmaları için yaratıcı olmaları gerekecek. Bunun için ellerinde yeterince kötü bir senaryo var. Bakalım bunu başarılı şekilde pazarlayabilecekler mi...