Advertisement

Kripto varlıkların geleneksel riskli varlık sınıfları ile korelasyonun artmış olması benim için hiç sürpriz değil aslında.

Eminim pek çok insan için sürpriz olmuştur. Hatta kökten-kriptocu olarak tanımlayabileceğim kitle için belki de utanç vesilesi olmuştur. Olması da gerekir.

Sistemin bozuklukları, krizlerde zararların sosyalize edilmesi, her seferinde faturayı geniş halk kitlelerinin ödemesi, devletlerin çoğu zaman vatandaşlarından yana tavır almamalarına bir öfke ile doğup büyüyen felsefenin bir ürünü kripto varlıklar.

Önce para ve ödeme aracı olmadıkları kabul edildi. Sonra değer saklama aracı köşesine sıkıştılar. En son deneme portföy dengeleme, riski dağıtma aracı olmuştu.

Her ne kadar ‘kuruluş felsefesine’ 180 derece ters olsa da...

Şimdi geldiğimiz noktada ise riskli varlıkların piyasa ile betası en yüksek aracına dönüştü kriptolar.

Nasdaq yükseldikçe rekorlar kıran, düştükçe perişan olan bir varlık.

Ancak fonların kripto yatırımlarına zamanında sevinenler için şimdi pişman olma zamanı değil. İşin doğası gereği böyle olacak.

Merkeziyetsiz denilen varlıklar birkaç kişide ya da fonda toplanacaklar. Fiyatı da onlar belirleyecekler. Günü geldiğinde çatalı, yönetişimi de... Demokratik varlık ilkesi, eşit olmayan koşullara sahip dünya nüfusu için ne kadar fit bir elbise sanırım tekrar tekrar yaşayarak görüyoruz.

Yer darlığı ve okunabilme isteğinden ötürü kısa keseceğim ancak DeFi (merkeziyetsiz finans) uygulamalarının da bundan farklı olmadığı görüşündeyim.

Merkeziyetsiz görünümlü pek çok yapının yarın öbür gün endüstri üstündeki regülasyon baskısını daha da artıracağı kanaatindeyim üstelik...