Advertisement


Petrol fiyatlarında yaşanan agresif düşüşe tanık olurken, Altın fiyatlarının da nerdeyse çıkarılma maliyeti dediğimiz fiyatlara gerilediğini hatırlatmakta fayda var. 2014 Mart ayında 1392 doları test eden ve bir daha gün yüzü görmeyen Altın fiyatlarında, yüzde 18 üzerinde kayıpla bu ay 1132 dolar seviyesine kadar gerileme kaydedildi.

Mevcut konjonktürde en çok tartışılan konu sadece altın değil, gümüş, demir ve bakır gibi emtialarda da 2014 yılının oldukça zayıf geçtiği ve emtia piyasasında dinamiklerin değiştiği. Bu dinamikleri sıraladığımızda hiç şüphesiz dolarda yaşanan ralli ilk sırada fakat birkaç önemli etmen de var..

- Altın neden geriliyor?

1-Düşük enflasyon ortamı hala devam ettiği ve küresel olarak yüksek enflasyona ortamı tarih olduğu için  altın “hedge” yani koruma pozisyonları kullanılmıyor.

2-FED’in parasal genişlemeyi sonlandırması ve faiz artırım beklentileri, dolardaki yükselişi tetiklemesinin yanı sıra reel faizleri yukarı taşıyor. Bu noktada ABD’de yükselen getiriler yatırımcı için altından daha cazip hale geliyor.

3- 2014 itibari ile artan jeopolitik risklerin petrol ve altın olmak üzere hiçbir emtiaya yaramadığı aşikar. Buna karşın güvenli liman algısında altının yerini tahvil piyasası ve ABD endeksleri tutuyor.

- Son hareket düzeltme mi? Ralli mi?

Altın fiyatlarını önümüzdeki günlerde aşağı yönlü baskılama ihtimali yüksek olan bu temel  göstergelere rağmen Ons altın fiyatlarının son 1 haftada 1132 dolardan 1194 dolara yükselerek, %5,50 değer kazandığını görüyoruz.

Teknik göstergelere baktığımızda  1 hafta geriden gelen Altın destekli en büyük ETF’lerin bulunduğu SPDR Gold Trust’taki varlıklar 14 Kasım’da 6 yılın en düşük seviyesi olan 720.62 tonda değişiklik göstermedi. Spekülatif altın pozisyonları 56 bin ile 2014’ün en düşüğünde ve son olarak Altın /dolar swapı, yani altın yatırıp karşılığında dolar almanız durumunda ödeyeceğiniz ücret olan Gofo oranı son yılların en düşük seviyesinde.

Dolaysıyla altın fiyatlarında yaşanan bu son düzeltme hareketi, piyasa verileri tarafından henüz desteklenmediğinden “Altında ralli başladı” demek için erken olduğunu düşünüyorum…

Altın fiyatlarında neleri takip edeceğiz sorusuna ise FED’in faiz ile imtihanı ve 30 Kasım İsviçre Altın referandumu kısa vadeli gündem.

İsviçre Merkez Bankası'nın altın rezervlerini yüzde 20 seviyelerinde tutmasını öneren teklifin referandumla kabul edilmesi durumunda İsviçre Merkez Bankası, 5 yıl içerisinde piyasadan yaklaşık bin 600 ton altın satın almak zorunda kalacak.