Advertisement

 

Uzun zamandır beklenen kabine revizyonu gerçekleşti.

65'inci Hükümet'te yaklaşık 20 ay Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı koltuğunda oturan Faruk Çelik'in yerine Şanlıurfa Milletvekili Ahmet Eşref Fakıbaba getirildi.

Gelin önce Ahmet Eşref Fakıbaba'nın kısa bir özgeçmişine göz atalım.

16 Aralık 1951de Şanlıurfa Birecik doğumlu olan Fakıbaba, 1975 yılında Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun oldu.

1982 yılında İstanbul Taksim İlkyardım Hastanesi'nde genel cerrahi uzmanlığını tamamladı. Aynı yıl Iğdır Devlet Hastanesi'nde göreve başladı. 2 yıl başhekimlik yaptıktan sonra 1984 yılında Birecik Devlet Hastanesi'ne geçiş yaptı.

1992 yılında Şanlıurfa SSK Hastanesi'ne tayin oldu ve 1994-2004 yılları arasında 11 yıl başhekimlik hizmetinde bulundu.

28 Mart 2004 tarihindeki seçimlerde AK Parti'den Şanlıurfa Belediye Başkanlığı'na aday oldu ve kazandı.

29 Mart 2009 yerel seçimlerinde ise bağımsız olarak yeniden aday oldu ve yine kazandı.

Çok iyi derecede İngilizce bilen Ahmet Eşref Fakıbaba, evli ve 3 çocuk babası.

KAMUOYU FAKIBABA'YI NASIL BİLİYOR?

Şimdi gelelim asıl merak edilen soruya...

Uzmanlığı tarım dışında olan Fakıbaba, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nda nasıl bir performans sergileyecek?

Bunun en iyi cevabını zaman verecek. Ancak kamuoyunda Fakıbaba ile ilgili yapılan yorumların bazılarını paylaşmakta fayda var.

Mütevazi bir kişilik olarak tanınan Fakıbaba, iletişimi çok güçlü ve kamuoyu ile rahat etkileşime geçen bir siyasetçi olarak gösteriliyor.

Konuştuğumuz isimler Fakıbaba için, “'Fanatik bir yanı yoktur. Konulara ideolojik açıdan bakmaz. İcraatlarında siyaset üstü bir yol izler. Halk adamıdır” yorumunda bulunuyor.

Sinirleri alınmış, kibiri olmayan bir siyasetçi” olarak tanımlanan Fakıbaba, klasik bir siyasetçi tanımının dışında tutuluyor.

Yıllar önce verdiği bir röportajda kamuoyunun kendisini sevmesini ve kucaklamasını şu cümlelerle açıklıyor Fakıbaba: “Samimiyet. Gerçekten dürüstlük, gerçekten şeffaflık, gerçekten yememe, gerçekten yedirmeme, gerçekten güvenilirlik. Birine hayır dedimse, Bakan aradığında da hayır dedim. 50 kişiyi araya koydular, baktılar yine olmuyor. Kimseye eyvallahım olmadı.”

Konuştuğumuz isimlerin Fakıbaba için öne çıkan tanımlamaları arasında “Kafasına koyduğunu yapan” ve “Halkla en iyi bütünleşen isimlerden biri” yer alıyor.

Tıpkı Faruk Çelik gibi tarım sektörü ile birebir bağı bulunmayan ve uzmanlığı dışında bir alanda bakanlık koltuğuna oturan Fakıbaba için en kritik hamle kuracağı ekip ile ilgili olacak.

Çalışma ekibindeki tercihleri bir bakıma Fakıbaba'nın performansı ve başarısında kritik önemde olacak.

Daha önceki yöneticilik görevlerinde Fakıbaba ile yolu kesişen isimler de, “Siyaset üstü yapıda olduğu için doğru bir ekip kurarsa başarılı olur. Soruna dar bir açıdan değil daha geniş bir perspektiften bakma özelliği var. Tarıma da bu şekilde yaklaşır ve hareket ederse başarılı olacaktır. İyi bir ekip ve doğru danışman kadrosu ile başarılara imza atabilir” yorumunda bulunuyor.

FAKIBABA'YI NASIL BİR SÜREÇ BEKLİYOR?

Şunu hemen belirtelim ki Fakıbaba'yı oldukça sancılı ve zor bir süreç bekliyor.

Tarımda kronik hale gelen bir çok sorunu ilk günden itibaren kucağında bulacak olan Fakıbaba'nın tıpkı Faruk Çelik gibi görevine başlar başlamaz sektörle biraraya geleceğini tahmin etmek güç değil.

Fakıbaba, öncelikli olarak sektördekileri tanımak isteyecek ve sorunları birinci ağızdan duymak isteyecektir. Bu da haliyle önemli bir zaman alacaktır.

İşte bu süreçte yanındaki ekip ve danışman kadrosu kritik önemde. Zira Gıda Komitesi'nde devam eden görüşmeler ve alınan kararlarda Tarım Bakanı olarak bundan böyle artık Fakıbaba'nın imzası olacak.

Spekülasyonlara oldukça açık olan, ithalatın tam gaz sürdüğü sektörde, gözler Fakıbaba'dan gelecek açıklama ve alınacak kararlarda olacak.

HERKES İÇİN SÜRPRİZ BİR İSİM

Öncelikle şunu belirtelim ki Fakıbaba ismi sektörde sürpriz olarak karşılandı.

Zaten kendisi de kabine revizyonu sonrası ilk açıklamasında kararın kendisi için de sürpriz olduğunu söyledi.

Kabine revizyonu öncesi kulislerde klasik olarak Mehdi Eker ile birlikte birkaç isim öne çıksa da bugüne kadar Ahmet Eşref Fakıbaba ismi pek telaffuz edilmedi.

Fakıbaba kararı ile bölgesel dengelerin gözetildiği ve bakanlıktaki Güneydoğu geleneğinin sürdüğü görülüyor.

Tarım sektörü açısından önemli bir konumda bulunan Şanlıurfa, Ak Parti'nin en güçlü olduğu şehirlerin başında geliyor. Tıpkı Faruk Çelik gibi Ahmet Eşref Fakıbaba'nın da Urfa'da ciddi bir karşılığı olduğu biliniyor ve doğru bir tercih olarak yorumlanıyor.

ÖNEMLİ OLAN BAKAN OLMAK DEĞİL, HAKKINI VEREBİLMEK”

Haberi Meclis'teki odasında televizyon izlerken öğrendiğini belirten Fakıbaba, “Hiç beklemiyordum, sürpriz oldu" dedi.

Fakıbaba, karar sonrası gazetecilere yaptığı ilk açıklamada, “Ülkemize, vatanımıza, şehirlerimize hayırlı olsun. Önemli olan bakan olmak değil bakanlığın yükünün altından kalkabilmek ve onun hakkını verebilmek. Başarılı olmak için ekip olarak arkadaşlarımla beraber muhakkak çok çalışacağım" dedi.

Dünkü kabine revizyonu sonrası tabloyu sizinle paylaşırken bir şeyi de not etmekte fayda var.

Tarımda sürdürülebilir ve istikrarlı bir tablo ortaya koymak için kişilerden bağımsız, kurumsal olarak orta ve uzun vadeli politikalara ihtiyaç var. Politikalar bakan ve bürokratlara göre değil, bugünün ve geleceğin şartlarına ve doğru projeksiyonlara göre belirlenmeli ve güncellenmeli.

Aksi takdirde fırtınalı havada yelkensiz bir gemi misali denizlerde savrulur dururuz.

İrfan Donat

Bloomberg HT Tarım Editörü

idonat@bloomberght.com