Advertisement

Time dergisinde çok güzel bir makale vardı, iki gün önce okudum. Sizlerle paylaşmak istiyorum. Çünkü bu hafta herkes DAVOS, gelişmekte olan piyasalar çöküyor, El Arian PIMCOdan ayriliyor, JP Morgan'in CEOsu Jamie Dimonun maaşı $20 milyona cikarildi, bilançolar kötü geliyor, S&P 500 1800 psikolojik sınırın altinda, bu hafta endekslerbir yildir yasadiklari en kötü gününü yaşadilar derken, ben ileriye yönelik Şubat ayinda başımıza muhtemelen gelecekleri sıralamak istiyorum.

Şubat'ın sonlarında ABD, hükümeti finanse edecek muhasebe oyunlarını tüketecek. Zaten bunu Hazine Başkanı Jack Lew de söylemiş, zikretmiş, Kongre'ye açıklamıştı sağolsun.Rubini gibi kotumser, peki hakli mi?

Ünlü kriz kahini Rubini Davos'ta atıp tutuyor. Diyor ki 2014, 1914'u andırıyormuş. Japonya ile Çin arasında savaş çıkacakmış. Felaketler kapıda bekliyormuş.

Ayni sekilde Jack Lew de kongreye "Size Aralık'ta söylemiştim. Hazine'nin parasi bitecek, diye. İşte o gün geldi çattı, Şubat kapıda." ABD, 7 Subat'ta ABD borç limiti ile karsi karsiya.

Bu hafta Çarşamba gunu Temsilciler Meclisi Başkanı Boehner yaptigi konusmada uzlaşmaya varmayacagini, koşulsuz borç tavanını çözmeyeceklerini söyleyince, ben hemen siz bu haftayı boşverin, asıl Şubat ayında tum piyasalarin alt üst olmasına kendinizi hazirlayın dedim.

4 saat once gelen rapora göre de Temsilciler Meclisi GOP üyeleri borç tavanı plani konusunda son kararlarini verememişler. Haftaya Maryland'da bu konuda kampa girecekler, ama ellerinde hiçbir plan, rapor bile yok. İşte ABD ekonomisi, politikasi bu ellerde.

Hala "Obamacare"i tartışıp eleştiriyorlar, ama hakikaten fiyasko olduğuna kendimin de tanık olduğu Obama sağlik reformuna alternatif de getiremiyorlar.

Haftaya onemli bir baska gundem de 28 Ocakta Obama'nin yapacagi "state of the Union" Ulusa Duyuru. Obama, kendini, politikalarini savunacak. Ekonomi hakkinda konuşacak. Su anda herkesin ihtiyaci olan bir konuşma. Planlarini aktaracak.

Çünkü gelişmekte olan ülkeler bu hafta kan agladi. Acaba ABD kendini buradan nasil en az etkilenerek kurtaracak? Dış politika çizgisi nedir, ne olacak? Saglık reformunu iptal etmeyi düşünüyor mu?

Önemli sorularin yanitlanacağı bu duyurumu Beyaz Saray'dan canlı yayınla heyecanla izleyecegiz. Tabi eğer vaktinden önce evin (Beyaz Saray'ın) tavanı çökmezse.