X

Gelir dağılımı rakamları ne kadar doğru?

Gelir dağılımı adaleti kalkınma göstergelerinin başında gelir. Mutlak bir eşitlik olamayacağı konusunda iktisatçıların çoğunluğu hemfikirdir. Bununla beraber, eşitsizliğin derecesini ölçebilmek için ortak bir tanım var. Gini katsayısı, bir ülkede milli gelirin dağılımının ne kadar adil olduğunu ölçmeye yarar. Sıfır ile bir arasında değişir. Yüksek değerler daha büyük eşitsizlik demektir. Örneğin herkesin aynı gelire sahip olduğu bir toplumda gini katsayısı 0, tüm gelirin bir kişide toplandığı toplumda 1 olarak kabul edilir.
TÜİK'in verilerine bakınca, son yıllarda gelir dağılımında düzelme olduğu anlaşılıyor. En son veri, Şubat 2011 tarihinde yayımlanmış ve 2009 yılı için gini katsayısı yüzde 41.5 olarak tahmin edilmiş. Türkiye genelinde en üst gelir grubunu oluşturan yüzde 20'lik grup, toplam gelirin yüzde 47.6'sını elde ediyor. En alt gelir düzeyine sahip yüzde 20'lik bölüm ise, toplam gelirin sadece yüzde 5.6'sını alabiliyor.
Bu rakamlar, önceki yıllarla karşılaştırıldığında düzelme gösteriyor. Örneğin katsayı 2002 yılında yüzde 44'tü.

HABERİN DEVAMI

Yazarın Diğer Yazıları

Veda 30 Kasım -1 Pazartesi IMF raporu, 2014 para politikası ve kur hareketlerinin yönü 30 Kasım -1 Pazartesi TOKİ açıklama göndermiş 30 Kasım -1 Pazartesi Mali disiplin seçim rüzgârına yazılmış ilkedir 30 Kasım -1 Pazartesi Özel sektörün dikkat çeken yatırım iştahı! 30 Kasım -1 Pazartesi