X

Dolara müdahalenin maliyetini Hazine ödeyecek

Merkez Bankası dün de dövize müdahale etti. Yanı sıra 2 Ocak 2012 tarihinden itibaren döviz depolarının vadesini bir haftadan bir aya yükseltti.
NewYork ve Londra gibi büyük döviz piyasalarının kapalı olduğu günlerde piyasalara müdahalenin nedeni spekülatif, geçici talebin önüne geçmek olarak açıklanabilir. Diğer bir deyimle, döviz arz edenlerin tatilde olduğu bir dönemde spekülatif ve geçici talepler varsa bunların rezervlerden karşılanması normaldir. Amaç bu olsa bile Merkez'in uyguladığı yöntemi anlamak biraz zor. Doğrudan müdahale yerine, sadece ihale açılıp döviz kurunun piyasada belirlenmesine izin verilseydi, şeffaflık açısından faydalı olurdu.
Yanı sıra yılbaşından itibaren döviz deposu uygulamasında vadelerin uzatılması da dikkat çekiyor. Anlaşılan o ki, döviz fazlası olan bankalar, ihtiyacı olanlarla doğrudan işlem yapmak istemiyorlar. Merkez Bankası'nın aracılığını, güvencesini istiyorlar. Bu tür vade uzatımlarına, daha çok döviz pozisyonlarında sıkıntılar görüldüğü dönemlerde rastlandığını hatırlamakta yarar var.

HABERİN DEVAMI

Yazarın Diğer Yazıları

Veda 30 Kasım -1 Pazartesi IMF raporu, 2014 para politikası ve kur hareketlerinin yönü 30 Kasım -1 Pazartesi TOKİ açıklama göndermiş 30 Kasım -1 Pazartesi Mali disiplin seçim rüzgârına yazılmış ilkedir 30 Kasım -1 Pazartesi Özel sektörün dikkat çeken yatırım iştahı! 30 Kasım -1 Pazartesi