X

Merkez Bankası'nın cephanesi yeter mi?

Merkez Bankası Başkanı, dövize karşı çok iddialı duruşuyla bilinen bir hikâyeyi aklıma getirdi. Napolyon komutanlarına savaşta yenilmelerinin nedenlerini sormuş; "Barutumuz bitti" diye başlayan generale, "Tamam devamını anlatmana gerek yok" demiş.
Ne ilgisi var diyebilirsiniz. Sermaye hareketlerinin (kambiyo rejiminin) bu kadar serbest olduğu bir ekonomide, merkez bankasının yabancı para konusunda bir yorum yapması bile çok rastlanan bir durum değil. Nedeni basit. Merkez bankaları yönetebildikleri araçlarla piyasalara yön verirler. Diğer bir deyimle, müdahaleleri bir varlığın alım veya satımı yoluyla olur. Döviz alırken kendi bastığı parayı kullandıkları için rahattırlar. İstediği kadar alım yapabilir, piyasaya para bırakabilirler. Bu karşılık döviz satarken, satabilecekleri miktar, ellerindeki döviz rezervleriyle sınırlıdır.

HABERİN DEVAMI

Yazarın Diğer Yazıları

Veda 30 Kasım -1 Pazartesi IMF raporu, 2014 para politikası ve kur hareketlerinin yönü 30 Kasım -1 Pazartesi TOKİ açıklama göndermiş 30 Kasım -1 Pazartesi Mali disiplin seçim rüzgârına yazılmış ilkedir 30 Kasım -1 Pazartesi Özel sektörün dikkat çeken yatırım iştahı! 30 Kasım -1 Pazartesi