X

Bütçede hedef gerçekleşme farkı

Bir bütçenin performansına iki açıdan bakmak gerekir. Piyasalar açısından kısa vadeli sonuçlara, maliye politikası uzun vadeli etkilere önem verir.
Piyasalar için, gelişmiş ülkelerin kamu açıklarına nasıl çare bulacaklarını kara kara düşündükleri bir dönemde, bütçenin küçük bir açıkla yılı kapatması olumlu bir gelişmedir. Çünkü risk değerlendirmelerinde bir kalem pozitife dönmüştür, yatırım yapma iştahlarını yükseltir. Küçük bütçe açığı daha az borçlanma demektir. Eğer diğer şeyler değişmezse, piyasalara daha az baskı yaratır, faizler düşer. Bugün borçlanma enstrümanlarına yatırım yapanlar kazanır.
Maliye teorisi bütçeye uzun vadeli bakar. Gelişmelerin nedenlerini daha iyi anlamaya, konjonktürel mi yoksa yapısal mı olduğunu tahlil etmeye gayret gösterir. Çünkü bütçe dengesinin bu kadar düzelmesinin arkasında yapısal gelişmeler varsa, güven ortamı daha da artacak, Hazine'nin her geçen gün uzayan borçlanma vadesi daha da iyileşecektir. Kamu dengeleri iyileşecektir. İyileşme konjonktürel değişimlere bağlı ise, kalıcılaşması için seçenekler araştırılacaktır.

HABERİN DEVAMI

Yazarın Diğer Yazıları

Veda 30 Kasım -1 Pazartesi IMF raporu, 2014 para politikası ve kur hareketlerinin yönü 30 Kasım -1 Pazartesi TOKİ açıklama göndermiş 30 Kasım -1 Pazartesi Mali disiplin seçim rüzgârına yazılmış ilkedir 30 Kasım -1 Pazartesi Özel sektörün dikkat çeken yatırım iştahı! 30 Kasım -1 Pazartesi