X

Sosyal yardımların sürdürülebilirliği

Güney Afrika Cumhuriyeti'nde maden işçilerinin eylemlerinde ve bazı Avrupa ülkelerinde yaşananlar, krizin alt gelir gruplarına etkilerinin derinleştiğini gösteriyor. Gelir dağılımında yarattığı olumsuzluklar sonucunda alt gelir gruplarının yaşamları zorlaşıyor. Her kriz sonrasının klasik gelişmesini, küreselleşen dünyada daha yaygın hissediyoruz. Önümüzdeki dönemde en çok tartışılacak başlık, sosyal dengesizlikler olacak.

GELİŞMİŞ EKONOMİLER HARCAMA KISMA DERDİNDE
II. Dünya Savaşı sonrası dönemde gelişen sosyal refah devletinin temelleri artık sarsılmaya başladı. Dünyanın en gelişmiş refah devleti sistemini kuran sanayileşmiş ülkeler, içine düştükleri mali bunalımdan çıkabilmek için sosyal yardımlara sınırlar getirmek için yöntemler arıyor. Dolayısıyla konu sadece gelişmekte olan ekonomiler değil, gelişmişler için de acil çözümlenmesi gereken bir sorun olarak duruyor.
Örneğin, Amerika sosyal yardımlar konusunda içinden çıkılması zor bir durumla karşı karşıya. Obama yönetiminin yaptığı reformlar yaklaşık 45 milyon kişiye, bir şey ödemeden devletten sosyal yardım ve katkı alma olanağı sağlamış durumda. Yaklaşan seçimlerde oy kullanacak olan bu seçmenlerin, kendilerine sıcak gözle bakmayan Romney'e oy vermeyeceği düşünülüyor. Zaten seçim sonuçları konusunda yorum yapanların çoğunluğu da bu seçmenlere güvenerek Obama'nın kıl payıyla da olsa zafere ulaşacağını ileri sürüyor.
Ancak seçimden kimin galip çıkacağı önemli değil. Sorun, var olan ve her geçen gün zorlaşan fiskal sorunlara nasıl bir çözüm bulunacağında düğümleniyor. Bağımsız uzmanların yaptıkları bir çalışma, çözüm için her 1 dolarlık vergi artışı yerine 2 dolarlık harcama kesintisinin yeterli olacağını gösteriyor. Tahmin edebileceğiniz gibi kesintiler en çok askeri harcamaları değil sosyal yardımları etkileyecek.

HABERİN DEVAMI

Yazarın Diğer Yazıları

Veda 30 Kasım -1 Pazartesi IMF raporu, 2014 para politikası ve kur hareketlerinin yönü 30 Kasım -1 Pazartesi TOKİ açıklama göndermiş 30 Kasım -1 Pazartesi Mali disiplin seçim rüzgârına yazılmış ilkedir 30 Kasım -1 Pazartesi Özel sektörün dikkat çeken yatırım iştahı! 30 Kasım -1 Pazartesi