X

Emeklilik, kayıtdışılık ve BES için bir kağıt önerisi

TÜSİAD ve Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu'nun ortak çalışması olan "2050'ye Doğru Nüfusbilim ve Yönetim" rapor dizisi kapsamında "İşgücü, Sağlık ve Sosyal Güvenlik (Emeklilik) Sistemlerine Bakış Raporları" dün Ankara'da tanıtıldı. Değerli bilim insanlarının raporlarında önemli saptamalar ve öneriler var.
Toplantıda sunumları dinlerken,1992 yılının sonları gözümün önüne geldi. Yurtdışı görevden yeni dönmüş, Hazine'de daire başkanı olarak göreve başlamıştım. Yaklaşan krizle tanışmam, ilk hafta sonu teknik değerlendirme toplantısıyla olmuştu. Kamudaki sorunlar ve SSK'nın açıkları tartışılıyordu. İlerideki büyük dertlerden bahsediliyordu. Ardından 1994 krizi yaşandı. Emeklilik sisteminin sorunları ve çözüm önerileri konuşulmaya başlandı. Sonra Hazine'nin öncülüğünde kapsamlı çalışmalar yapıldı.
Reform için seçenekler ortaya kondu.

EMEKLİLİK SİSTEMİ 2020'DE SORUNLU
Dünkü toplantıda tanıtılan çalışmalar, emeklilik sistemindeki açıkların 2020'li yıllara kadar idare edilebilir olduğunu, sonrası için büyük sıkıntılar olacağını gösteriyor. Bozulmanın en önemli nedeni yaşlanmakta olan nüfus.
Genç nüfusa sahibiz diye çok övünüyoruz. Doğru. Ama bu gençlere kayıtlı ve nitelikli iş bulamazsak ilerisi karanlık. Biliyorsunuz emeklilik sistemimiz dağıtım esaslı. Çalışanlardan kesilen primler, emeklilere maaş olarak ödeniyor. Açık varsa devlet kapatıyor. Diğer bir deyimle, nüfusun içinde gençler çok iken, onlar çalışıp prim ödeyecekler ve havuzda birikecek. 2030'lu yıllar yaklaştıkça nüfus yaşlanmaya başlayıp emekli sayısı çoğalınca bu birikimler, emekli maaşlarını ödemek için kullanılacak. Ancak şimdi gençlere kayıtlı iş bulamazsak, onlar da yaşlanınca az maaşlı emekli olacaklar. Çünkü çalışabilecek nüfusun ödeyeceği primler emekli maaşlarına yetmeyecek.
Çalışmalara göre, işsizlik oranını tek hanede tutabilmek için, ekonominin yılda ortalama yüzde 7 büyümesi gerekiyor. Yüzde 5'lik büyüme oranı ise sadece işsizliğin artmasını engelliyormuş. Yüzde 3'lük büyüme oranını söylemeye gerek yok. Raporlar emeklilik sistemindeki mali dengelerin bozulmasının çözümünü kayıtdışılıkta görüyor. Bu konu vergi toplamaktan tutun da işletmelerde ortaklık hukukuna kadar birçok alanda karşımıza çıkıyor. Ama ne hikmetse siyasetçiler üstünkörü konuşmalar dışında bir şey yapmıyorlar. Tartışmalar bir kez daha gösteriyor ki; bu soruna kalıcı çözüm bulmadan ekonominin önü açılamayacak.

HABERİN DEVAMI

Yazarın Diğer Yazıları

Veda 30 Kasım -1 Pazartesi IMF raporu, 2014 para politikası ve kur hareketlerinin yönü 30 Kasım -1 Pazartesi TOKİ açıklama göndermiş 30 Kasım -1 Pazartesi Mali disiplin seçim rüzgârına yazılmış ilkedir 30 Kasım -1 Pazartesi Özel sektörün dikkat çeken yatırım iştahı! 30 Kasım -1 Pazartesi