X

Doğru teşhis yanlış tedavi

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK)'nın son aldığı kararlara yönelik açıklaması, ekonomideki önemli bir hastalığın teşhisini doğru yapmış. Bu köşede aynı soruna defalarca değindim. Son yıllarda Türkiye'de sadece şirketlerin değil, insanların, hanehalkının da borcu hızla artıyor.
BDDK'ya göre artan tüketici kredilerinin yarısı konut ve otomobil satın almak için yapılan borçlanmalar. Diğer yarısı da ihtiyaç kredileri. Kuruma göre, bankalar ev ve otomobil almak için verdikleri krediler karşılığında ipotek, teminat alıyorlar. Dolayısıyla bu krediler için fazla sorun yok.
Ama, ihtiyaç kredileri için aynı şey söz konusu değil, riskleri daha yüksek. Yanı sıra doğrudan talep baskısı yaratıyorlar. İnsanlar daha fazla tüketebilmek için kredi alıyorlar. Yetkililer, eğer bu krediler daha pahalı hale gelirse, krediye olan talep ve dolayısıyla iç tüketim azalır diye düşünüyorlar.

HABERİN DEVAMI

Yazarın Diğer Yazıları

Veda 30 Kasım -1 Pazartesi IMF raporu, 2014 para politikası ve kur hareketlerinin yönü 30 Kasım -1 Pazartesi TOKİ açıklama göndermiş 30 Kasım -1 Pazartesi Mali disiplin seçim rüzgârına yazılmış ilkedir 30 Kasım -1 Pazartesi Özel sektörün dikkat çeken yatırım iştahı! 30 Kasım -1 Pazartesi