X

Amerika'nın borç sorunu

ABD'deki borçlanma limiti sorununun, bu kadar dikkatle izlenmesinin kökeninde yatan en büyük neden, borçlanma piyasalarının küreselleşmesi. Toplam borcun 4.5 trilyon dolarlık kısmı, yani yüzde 31 'inden fazlası, yabancılara ait. Borcun 1.2 trilyon dolarlık bölümü, toplamın yüzde 8'inden fazlası Çin tarafından tutuluyor. Rakam çok büyük. Tahminim diplomatik müzakerelerde bile bu konu müzakerecilerin aklından çıkmıyordur.
Böylesine geniş kesimleri ilgilendiren konu acaba artık gündemden kalktı mı?
Kısa vade için evet. Demokratlar ve Cumhuriyetçiler arasında varılan anlaşmaya göre; 400 milyar doları hemen, 500 milyar doları yıl sonuna kadar, 1.2 - 1.5 trilyon dolarlık bölümü de 2012 yılında belirlenecek bir program, on yıl süreyle uygulanacak. Böylelikle toplam 2.4 trilyon dolar tutarında bir önlemler paketi kabul edilmiş oluyor. Milli gelirin yüzde 18'inden fazlasına karşılık gelen, oldukça büyük bir paket.
İşin en ilginç yanı, konuşulan başlıkların çoğunun, ekonomik büyümeyi olumsuz etkileyecek, harcama kesintisi odaklı olması.

HABERİN DEVAMI

Yazarın Diğer Yazıları

Veda 30 Kasım -1 Pazartesi IMF raporu, 2014 para politikası ve kur hareketlerinin yönü 30 Kasım -1 Pazartesi TOKİ açıklama göndermiş 30 Kasım -1 Pazartesi Mali disiplin seçim rüzgârına yazılmış ilkedir 30 Kasım -1 Pazartesi Özel sektörün dikkat çeken yatırım iştahı! 30 Kasım -1 Pazartesi