X

Bağımsız kurulların sonu

Siyaset, kamu kaynaklarını dağıtma sanatıdır.
Siyasi partiler, toplumun ve bireyin refahını nasıl artıracaklarına yönelik fikir ve proje demetiyle kendilerini tanıtırlar. Diğer bir deyimle, kimden vergi alacaklarını, kime nasıl dağıtacaklarını anlatarak seçmenden oy isterler. Bazıları zenginden daha çok vergi toplayarak sosyal harcamalara ağırlık vereceğini ileri sürerken, diğerleri harcama azaltarak ekonominin sorunlarını çözeceğini söyler.
Kısacası, asıl olan kıt kamu kaynaklarının en etkin ve verimli şekilde kullanılmasını sağlamaktır. Sağ partiler bunun daha çok piyasa kuralları içerisinde yapılmasını önererek oy isterler. En etkin ve verimli kaynak dağılımının rekabetçi piyasa koşullarında oluşacağını iddia ederler. Soldakiler ise tüm kaynakların dağıtımını, devletin merkezi olarak planlanmasını önerirler. Tüm kararların siyasi mekanizma tarafından alınmasını ve uygulanmasını isterler.
Merkeziyetçi yapı sadece sol anlayışta olmaz. Kendi zenginini yaratmak isteyenler de çeşitli biçimlerde piyasalara doğrudan müdahale ederler. Sovyetler Birliği'nin dağılmasıyla ortaya çıkan ülkeler bunun çok bilinen örnekleridir.

HABERİN DEVAMI

Yazarın Diğer Yazıları

Veda 30 Kasım -1 Pazartesi IMF raporu, 2014 para politikası ve kur hareketlerinin yönü 30 Kasım -1 Pazartesi TOKİ açıklama göndermiş 30 Kasım -1 Pazartesi Mali disiplin seçim rüzgârına yazılmış ilkedir 30 Kasım -1 Pazartesi Özel sektörün dikkat çeken yatırım iştahı! 30 Kasım -1 Pazartesi