X

Avrupa'da para birliği ve fiskal federasyon

EURO'yu ortak para birimi olarak kabul eden ülkeler, para politikalarına ilişkin egemenlik haklarını Avrupa Merkez Bankası'na isteyerek devrettiler.
Buna karşılık fiskal politikalar konusunda aynı eğilim bir türlü oluşmadı. Politikacılar, vergi başta olmak üzere, maliye politikası araçlarını yaygın olarak kullanarak istihdam sorununu çözmeye, yatırımları kendi ülkelerine çekmeye çalıştılar. Ama çoğu kez, mali disiplin unutuldu ve bugün yaşanan devasa borç sorunları, artık ülkelerin tek başına çözemeyeceği hale geldi.
Son dönemde, Avrupa'da yaşanmakta olan ekonomik sorunların çözümünün maliye politikalarının merkezileşmesinden geçtiği konusunda ortak bir anlayış gelişti. Ancak bunun nasıl gerçekleştirilebileceği hakkında farklı görüşler ortaya atılıyor.
Bu konuda yapılan en ilginç çalışmalardan birisi; NBER (www.nber.org) çalışması olarak yayımlanan M.D. Bordo, A. Markiewicz ve L. Joung'a ait, "A Fiscal Union for Euro: Some Lessons from History" (Euro İçin Mali Birlik: Tarihten Bazı Dersler) başlıklı makale.

HABERİN DEVAMI

Yazarın Diğer Yazıları

Veda 30 Kasım -1 Pazartesi IMF raporu, 2014 para politikası ve kur hareketlerinin yönü 30 Kasım -1 Pazartesi TOKİ açıklama göndermiş 30 Kasım -1 Pazartesi Mali disiplin seçim rüzgârına yazılmış ilkedir 30 Kasım -1 Pazartesi Özel sektörün dikkat çeken yatırım iştahı! 30 Kasım -1 Pazartesi