X

Bütçe, cari açık yerine büyümeyi öne çıkarıyor

2012 Bütçe Kanunu taslağı Meclis'e sunuldu. Detaylar tam olarak yayımlanmamakla beraber, ilk izlenim, cari açıktan çok büyüme öne çıkıyor. Bu piyasaların pek hoşuna gitmedi sanki. OVP ve bütçe açıklandıktan sonra dövize talebin durmaması ve TCMB'nin yıllar sonra ilk defa kura doğrudan müdahale etmek zorunda kalması bunun bir göstergesi.
Hükümet, iç tasarrufları büyütmek için harcamaları kısmak yerine büyütmeyi tercih ediyor. Bunu yaparken kanunların etrafından dolanmayı da ihmal etmiyor. Örneğin, TBMM'nin kabul ettiği bütçe ile yıl sonunda gerçekleşen arasında hiçbir bağ kalmadı. Sayıştay'ın 7 Eylül 2010 tarih ve 5319 sayılı kararıyla, 2010 bütçesine yaklaşık 15 milyar lira ödenek üstü harcama yapıldığı saptanmış. Bu rakam, o yılın bütçesinde yüzde 5 sapmaya karşılık geliyor. TBMM'nin en temel görevi olan bütçe yapma hakkı elinden alınmış, ilgilenen yok.
İlgisizliğin temel nedeni, artık çoğumuz bütçeye bakarken bile piyasacı olduk. Para ve sermaye piyasalarında kısa vadeli işlem yapanlar için önemli olan, bütçe açığının büyüklüğü. O rakamda bir bozulma yoksa TBMM'nin demokratik hakkı gibi derin konular kimseyi ilgilendirmiyor.

HABERİN DEVAMI

Yazarın Diğer Yazıları

Veda 30 Kasım -1 Pazartesi IMF raporu, 2014 para politikası ve kur hareketlerinin yönü 30 Kasım -1 Pazartesi TOKİ açıklama göndermiş 30 Kasım -1 Pazartesi Mali disiplin seçim rüzgârına yazılmış ilkedir 30 Kasım -1 Pazartesi Özel sektörün dikkat çeken yatırım iştahı! 30 Kasım -1 Pazartesi