X
YORUM

Koç, Sabancı neden Hyperloop’a yatırım yapmaz?


Hyperloop’un ne olduğunu biliyor musunuz?

Vakumlu bir tünelin içinde, mıknatıs gücüyle kayarak giden, yürüyen aksamı olmadığı için de çok yüksek sürate ulaşabilen bir tren ya da ulaşım aracı olarak özetleyebiliriz kendisini.

Tesla’nın kurucusu Elon Musk başta olmak üzere birçok büyük girişimcinin en büyük yatırım alanı burası.

Çünkü gerçek olabilmesi halinde, dünyadaki taşımacılık ve lojistik sektörlerini tamamen değiştirebilecek, dünyadaki tüm mesafeleri inanılmaz derecede kısaltabilecek bir proje. Karada uçak hızına, hatta daha üstüne çıkabilecek bir teknoloji olarak görebilirsiniz. Şu an için ulaşabildiği hızın hemen hemen saatte 1.200 kilometrelere çıktığını söyleyebilirim. Bu hemen hemen ses hızını yakalamak anlamına gelecek.

Elon Musk, (ki kendisini tıpkı Jules Verne gibi zamanının çok ötesinde bir beyin olarak görüyorum) bu projenin tanıtımını yapalı 4 yıl oldu.

San Francisco ile Los Angeles arasındaki mesafe 610 kilometre.

Hyperloop, bu mesafeyi (dur kalklarıyla) sadece 30 dakikada katedebilecek.

Yani tüm dünyada hayatın doğal akışını tersine çevirebilecek, yepyeni bir modelden söz ediyoruz.

Üstelik bu geleceğin teknolojisi falan değil. Bizzat, şu anda yaşanıyor.

Elon Musk, dünyanın birçok yerindeki üniversiteleri bizzat davet edip bu teknolojiyi daha da geliştirmek için önerilerini dinliyor.

Singapur’dan Çin’e, Moskova’dan İsviçre’ye kadar birçok teknik üniversite, bu alandaki çalışmalarının sunumunu yapıyor yaklaşık 6 aydır. Seçilen teknolojilerin uyumlulaştırması ve ticarileşmesi sağlanacak.

Dünyanın en “çılgın” işadamlarından biri olan Virgin Atlantic’in kurucusu Richard Branson, geçen hafta itibarıyla Hyperloop teknolojisine yatırım yapmaya karar verdi.

Tüm dünyada haber olan bu yatırımın miktarı, geçen ay aldığı 85 milyon doların sadece bir bölümü. Geleceğin teknolojisinin bir parçası olmak için yapılmış bir yatırımdan söz ediyoruz. Ve rakam yatırım tutarı olarak oldukça küçük.

BİZ NEDEN YAPMIYORUZ?

HABERİN DEVAMI

Yazarın Diğer Yazıları

Keramet bizde mi dünyada mı? 01 Şubat 2018 Perşembe, 15:01:05 Hangisi yasadışı işlerde daha çok kullanılıyor? Bitcoin mi, dolar mı? 22 Aralık 2017 Cuma, 10:04:17 YSK’nın seçimlere dışardan müdahaleye karşı gücü var mı? 17 Kasım 2017 Cuma, 09:09:36 Trump gerçekten de zengini seviyor! 31 Ekim 2017 Salı, 13:08:47 Dolar/TL tahmini için en kritik grafik... 23 Ekim 2017 Pazartesi, 13:07:08