X
YORUM

Fed tutanakları ve büyümeden Ocak ayına darbe

Geçtiğimiz hafta Wall Street'te birçok enteresan gelişme yaşandı. Bu gelişmeler ve piyasaları etkileyenlerin en öonemilileri arasında Çarsamba günü açıklanan ABD Merkez Bankası Fed’in tutanakları ile Cuma günü açıklanan ABD’nin büyüme rakamları haftaya ve Ocak ayına adeta damgalarını vurdular.

-Tutanaklarda, Fed ne dedi ne demedi?

Faiz artirılisı konusunda, ağızbirliği ve oybirliği ile sabırlı olmaya karar verdiler. 2006’dan beri faizlere deokunmadılar, şimdi mi dokunacaklar? Dokunurlarsa piyasaların etkilerine nasıl cevap verecekler? Bu sorulari gozden gecirdiler.

Fed kararı sonrası, anında 10, 30 yıllık tahvillerde, altında düşüş gözlendi. Borsa çıktı, ama bu durum kısa sürdü.

Global faktörlerden hiç bahsetmeyen Fed, ABD ekonomisiyle ilgili yorumlarına soyle devam etti:

-ABD'de güçlü büyüme varmış

-Güçlenen istihdam varmış, ve bu devamlılık arz ediyormuş

-Hanehalkı harcamaları artıyormuş, tatmin edici seviyedeymiş

-Konut sektöründeki iyileşme yavaşmış

-Sabit ticari yatırımlarda bir artış gözlemlenmiş

-Enflasyon komitenin uzun vadeli hedefinden şaşmış durumda aşağıya doğru yol alıyor. Sebebi malum: Düşen enerji fiyatları ama bu da kısa süreliymiş

Susmayı tercih ettikleri konular:

Yavaslayan global ekonomi, calkalanan Avrupa ekonomisi, Yunanistan endişesi, global merkez bankalarının kararları, ve son zamanlardaki surpriz müdahaleleri..

HABERİN DEVAMI

Yazarın Diğer Yazıları

Yellen sabırsız mı sabırlı mı? 23 Mart 2015 Pazartesi, 14:22:18 ABD tarihinde yeni zirveler, tarihi günler ve Sevgililer Günü 19 Şubat 2015 Perşembe, 14:55:04 Yellen rallisi 29 Aralık 2014 Pazartesi, 11:42:20 ABD Borsaları serbest düşüşte 15 Aralık 2014 Pazartesi, 15:30:57 Japon şekeri sürprizi 02 Kasım 2014 Pazar, 13:08:02