Advertisement

Dow endüstri endeksi 2011’den beri gördüğü en büyük haftalık zararla kapattı bu haftayı. 7 hafta ralli yaşayan ABD Borsaları tam anlamıyla düşüşe geçmiş durumda. Enerji üreticilerinin 5 yılın altına düşen petrol fiyatlarından yedikleri darbe sebebiyle kayıpları gittikçe daha da arttı.

Noel rallisi ihtimalini artık unutan yatırımcılar Ekim ayı zorlu geçti diye düşünürken Aralık da endişe arz etmeye başladı.

Global ekonominin sağlığı ile ilgili endişeler bluechip hisselerdeki zararı üç basamaklıya dönüştürdü.

Bu haftaki düşüşün sebebi direkt petrol fiyatlarındaki sert düşüşe bağlı gösteriliyor. Düşen petrol, korku endeksi VIX’İ de 17 Ekim'den beri gördüğü en yüksek rakamlara getirdi, %4.98 çıkarıp 21’lere getirdi.

Özellikle global arzın talebi de geçmesiyle, Uluslararası Enerji Ajansı global talep tahminlerini de yeniden kesince, ham petrol %10’dan fazla kayıplar yaşadı.

Global ekonominin deflasyon eşiğine doğru sürüklediğine endişelenen yatırımcılar, fiyatlardaki düşüşün devamının resesyon ve depresyona yol açacağını söylediler.

Kate Warne isimli stratejist, düşük petrol fiyatlarınının zaman içinde global büyümeyi canlandırma için en iyi yol olduğunu ama fiyatlar düzelene kadar piyasadaki volatılitenin devam ediceğini belirtti.

Bu haftaki diğer negatif haberler arasında Atina Borsasının hükümet düşmesi tehlikesi, erken seçim ile karşı kaşıya kalması nedeniyle 1987den beri sergilediği en düşük performansı sergilemesi ve Çin sanayi üretiminin düşmesi de vardı. Tüm bunlar Global satış paniğini de yanında getirdi.

Federated Investors Inc’in kıdemli stratejisti Philip Orlando, "Her ne kadar ABD'de temeller iyi olup ekonomisi açısından ayrışıyorsa da ekrana, diğer endekslere bakınca içimiz kalkıyor.” dedi.

Haftaya büyüme rakamları ile 16 - 17 Aralık FOMC toplantısının beklendiği önemli bir başka haftayı karşılayacağız. "Kayda değer vakte kadar faiz oranları düşük tutulacak" cümlesindeki kayda değer lafı çıkarılacak mı? Faiz oranlarının artılış tarihi ile ilgili bir gün verecekler mi? Borsa, Fed, ve petrol üçgeni bizi kıstırmaya devam mı edecek?

Haftaya tüm sorularımızın güzelce yanıtlanması dileklerimle..