Advertisement


Cuma günü kapanışta, endeksler beklenenden zayıf gelen istihdam rakamını silkerek yukarıda kapattılr.5. haftada da haftalık kazançlarına devam eden Dow Joes ve S&P 500’un , çok negatif gelen istihdam raporuna ilk tepkileri sessizdi. Çünkü yatırımcıların çoğu kötü veri Borsa için iyidire inanmadı, yani bu verinin  Fed in , faiz oranlarını artırma politikasında değişikliğe gidecek kadar kötü olduğuna inanmıyorlar.

Analistler aynı zamanda sadece bir ayın verişine dayanıp vurgu yapılmaması konusunda da uyardılar. Ağustos ayında istihdam 142,000 geldi. Wall Street’in beklentisi olan  228,000in çok altındaydı.

Buna rağmen, “Bu rapordaki birçok indicator Temmuz verişinden daha iyiydi .” diyen LPL Financısal şirketinin yatırım stratejisti ve ekonomisti John Canally, ilk reaksiyon kötüydü ama daha sonra detaylara bakıldığında bunun planı ve oyunu değiştirecek kadar kötü olmadığını gördük dedi.

Platinum Partners isimli New York merkezli Hedge fon yöneticisi Uri Landesman ise: “ istihdam rakamı zayıf ve bu da iyileşmenin zayıfladığını gösterir.Kısa vadede birkaç tane daha zayıf gelen very düzeltmeye sebep olabilir. Teknik açıdan, devamlı yukarı yönlü bir çizgiye sahip olan S&P 500un desteği kalmadı. “ dedi.
Ukrayna ile ateşkes anlaşması olacağına dair de haberlerin etkisiyle, S&P 500 bu sene en uzun rallisini yaşadığı 5 haftayı da geride bırakmış oldu.

Ortalama saatlik çalışma ücretleri de yerinde saydı. %0.2lik artış ile Ağustos ayı için $24.53 oldu. Aslında güvercin özellikli olan bu veriler, güvercinleri yani ABD merkez bankası Fed’in içindeki teşvik taraftarı Fed üyelerinin tezini savunuyor. En büyük güvercin olan Fed Başkanı Janet Yellen, 22 Ağustos’ta, Kansas City Fed ekonomi konferansında yaptığı konuşmada, ücretlerde ve maaşlarda geniş kapsamlı bir artış göremiyoruz demişti. Cuma günü gelen bu veriler onun tezini güçlendirdi, savundu. Düşüşün sebebi Temmuz ayında fabrikalarını kapatan otomotiv sektörünün Ağustos’ta da normalden daha az işçiyi geri çağırmasından ve perakende sektöründeki düşüşten kaynaklanıyor. Hizmet, inşaat, restoran sektörü ile hükümet sektöründe ise alımların devam ettiği gözlendi.

6 yılın en düşüğüne gelen işsizlik %6.1 ile genç nüfustaki işsizliğin azalmasından kaynaklandığını bize gösterdi.
Wall Street Journal’ın raporuna göre, Boston Fed Başkanı Eric Rosengren, Cuma günü Boston’da bankacılara yaptığı konuşmadan önce, istihdam rakamı ile ilgili şu yorumlarını dile getirdi:

“Fed aceleci olmamalı, ve faizleri birden artırmamalı. Para teşviğinde azaltmaya gitmemeli. ABD istihdam piyasasının iyileşmeye ihtiyacı var. Fed, güne-dayalı kararları bırakıp, veriye dayalı karar vermeli. Tam istihdam ve enflasyon %2ye vardığında dahi sabırlı olunmalı. Ağustos istihdam verişi hayalkırıklığı yarattı.”

Rosengren, Fed’in faiz artış politikasını beğenmediğini yineledi ve %5.25lik işsizlik oranı ile %2lik enflasyon yakalandıktan 1 sene sonra artışa gidilmeli mesajını verdi.

Rosengren, istihdam ile alakalı ilk ve belki de son yorumu yapan Fed üyesi olucak. Çünkü 16-17 Eylül FOMC toplantısına kadar, tüm Fed üyeleri sessiz kalıcaklar. İçinde iki şahin, 4 neutr, 4 güvercinin bulunduğu Fed üyeleri arasında güvercinlerin sayısı artıyor. Yellen’a destek artıyor. Chicago Fed Başkanı Charles Evans ile Atlanta Fed Başkanı Dennis Lockhart’da 2015te oy hakkını kazanarak,  güvercinler gurubuna katılacaklardan.
Öyle görünüyor ki faizler uzun süre düşük kalıcak, teşvik de devam edicek..

Size bol güvercinli, barış ve huzur dolu haftalar dilerim..