Advertisement

Perşembe günü ABD Borsaları yeni rekorlara gittiler, altın düştü, hazine düştü. Cuma da bu düzen tutturulmaya çalışıldı.

S&P 500 gün içinde de Perşembe günü rekor kirdi.İşsizlik sigortası başvurularının son iki ayin en altına gelmesinden ekonomi iyimserliği canlandırdı.Her ne kadar yeni konut başlangıçları hayal kırıklığı yaratıp 7 yılın en düşük rakamlarını sergilediyse de ekonomik indikatörler genelde iyiydi.

Fed tutanakları Çarşamba günü açıklandı ve ne anlama geldi?

Fed considerable time dediği , sayılı vakte kadar, ya da uzun bir sure faiz oranlarını 0-0.25 aralığında tutacağına dair cümlesinde hiçbir değişiklik yapmadı. Ama tahmini 2015 faizlerini yukarı çıkardığı anda bundan en büyük darbeyi altın gördü. altın Ocak’tan beri gördüğü en düşük rakamlara ons başına 1216lara geriledi. altında yatan neden, yüksek faizler, altının cazibesini götürür. Çünkü bu metal yatırımcılara karini, getirisini sadece fiyatındaki artışı ile sunar, güçlü dolar ise talebi keser. Yani faizler çıkınca altın düşer.

Peki Fed tutanaklarında bize nasıl bir mesaj verdi?

Öncelikle , eski Richmond Fed başkanlarından simdi Jefferies firmasının Başekonomisti Ward McCarthy’nin de dediği gibi, tutanak, karışık ve çelişkili mesajlar veriyordu ve çok uzundu. Faiz politikasında devam edeceklerini söylemelerine rağmen ilk faiz artışının hangi gün olacağını söylemeyip bunu yine ortada bıraktılar.

“Beklenenden daha güvercinimsi bir politika duyurusu ile karşı karşıyaydık.   Ayrıca kafa karıştırıcıydı “diyen McCarthy, FOMC tutanakları büyüme tahminlerini düşürürken, fed fon faizlerinin tahminlerini çıkarıp artırıyor. Bu da düşük enflasyonlu bir ortamda nasıl reaksiyon göstereceklerine dair kafamızda soru işareti yaratıyor.

En önemli para politikası duyurusu Janet Yellen'in gözlemi ile “considerable time” yani sayılı vakte kadar faizin düşük tutulması gelecek verilere bağlanacakmış. Bu tutanaktan anlamamız gereken en önemli şey, Fed’in hala faizleri artırma gibi bir niyeti yok.

Ayrıca , “çıkış prensipleri” dediğimiz Fed’in şişen bilançosundan çıkma ve azaltma ilkelerine dair uzunca bir rapor da yayınladılar, ama 2011’deki çıkış prensiplerinden hiç farkı yok, değişiklik de yok diyen McCarthy, geçtiğimiz haftayı hazine piyasalarında karışık bir seyirle, yumuşak enflasyon rakamları, ve karışık Fed tutanağı ile bırakırken, önümüzdeki hafta  tahvil ihalesi, cesaret verici ama bir o kadar da volatile ekonomik veri (GMH, yeni ev satışları, issizlik sigortası, PMI İmalat, dayanıklı tüketim malları siparişleri, Michigan Güven Endeksi) ile dolu bir haftaya gireceğiz.

En heyecanlanan hissedarlar Alibaba ve Yahoo hisseleri, en heyecanlanan tüketici de Apple-Iphone kullanıcıları oldu.

Ali Baba isimli internet devinin sahibi Jack Ma , 1999 yılında $60,000 la başlayıp e-commerce şirketini Cin’de kurup Cin’in en zengin insani olduktan sonra, NY menkul kıymetler borsasında Cuma günü şirketi halka açıp dünyanın en zengin insanları arasında da tahtını kurdu. Önce $68 dan başlayan daha sonra $94 e kadar çıkan hisse senedi, Jack Ma’nin şirketinin değerini $231 milyara, halka arz değerini de $22 milyara çıkardı. Hissedarlardan Yahoo şirketi de nasibini alıp %4lere çıkan değerlemeler gördü.

Apple ise Cuma günü tüm mağazalarının önünde 5 milyon kişiden oluşan kuyrukla karsılaştı. Ekranı daha büyük Iphone 6’yı piyasaya suren Apple’in alıcılarının çoğu Asyalı. Muhabirlerin gözlemlerinden bekleyenlerin çok azının Amerikalı, geri kalanının yani %99’nun Çinli veya Japon oldukları öğrenildi.

Haftaya bol kazançlı, sevinçli ve barış dolu girme temennilerimle..