Advertisement
HABERLER ABONE OL

1. Fed faizi değiştirmedi, 2024’te faiz indirim sinyali verdi

ABD Merkez Bankası (Fed) yılın son toplantısında beklentilere paralel olarak politika faizini değiştirmeyerek 22 yılın zirve seviyesinde tuttu. Banka böylece 3 toplantı üst üste faizi değiştirmedi. Fed 2024’te 75 baz puan faiz indirimi öngördü. Fed Başkanı Jerome Powell ek faiz artış ihtimalinin tamamen masadan kalkmadığını belirtirken faiz indiriminin zamanlamasının tartışıldığını ifade etti.

2. Avrupa Merkez Bankası faizi değiştirmedi

Avrupa Merkez Bankası (AMB), beklentilere paralel olarak faizi yüzde 4,50 seviyesinde korurken, bilançosunu daha hızlı küçültmeye karar verdiğini açıkladı.

3. İngiltere Merkez Bankası beklentilere paralel faizi sabit bıraktı

İngiltere Merkez Bankası (BoE), politika faizini piyasa beklentileri doğrultusunda son 15 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 5,25'te sabit tuttu.

4. Arjantin'de 'şok' dolar kararı

Arjantin'in sağ popülist başkanı Javier Milei'nin 'şok terapisi' öncesi ilk adım Arjantin Merkez Bankası'ndan geldi. Banka, yeni program açıklanana kadar dolara erişimi kısıtladı.

5. BDDK'dan enflasyon düzeltmesi duyurusu

BDDK bankalar, finamsal kiralama, faktoring, finansman, tasarruf finansmanı ve varlık yönetim şirketlerinde enflasyon düzeltmesi uygulanmayacağını duyurdu. Kurum tarafından ayrıca bankaların sermaye yeterliliği ölçümünde kredi riskine esas tutar hesaplamasında 1 Ocak 2024'ten itibaren 26 Haziran 2023 döviz kurunun kullanılacağı belirtildi.

6. Yabancıların arsa alımına engel

Yabancıların taşınmaz alımıyla vatandaşlık kazanabilmesine ilişkin uygulamaya arsa üzerinde yapı bulunma şartı getirildi.

7. Motokuryelere yeni düzenleme

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, ilgili yönetmelikte yapacakları düzenlemeyle kurye işletmecilerinin, teslim aldıkları gönderi için taşıma süresi taahhüdünde bulunmayacağını belirterek, "Bu sayede kuryeler gönderileri yetiştirmek için hızlı gitmek zorunda kalmayacak ve yaşadıkları kazalar azalacak" dedi.