Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) haziran ayındaki toplantısında faiz oranlarını düşürmesine neredeyse kesin gözüyle bakılıyor ancak Fed Başkanı Powell’ın açıklamaları nedeniyle haziran sonrasına ilişkin belirsizlik artıyor.

ABD’nin faiz indirmediği bir ortamda, Avrupa’da uzun süreli bir parasal genişlemenin euro para birimini olumsuz etkileme riski bulunuyor.

AMB Başkanı Christine Lagarde da çarşamba günü Washington’da yaptığı konuşmada, euro için belirli bir seviye hedeflemeseler de banka yetkililerinin dalgalanmaları “çok dikkatli” izleyeceğini söyledi.

“Temel hedefi fiyat istikrarı olan tek bir yetkiye sahip olsak da, döviz kurundaki değişimlerin enflasyonumuz üzerindeki etkisini elbette hesaba katmamız gerekiyor” diyen Lagarde, “Para birimlerindeki bu hareketin, ithal edilen enflasyon yoluyla enflasyon üzerinde etkisi olabilir” diye konuştu.

Yine Washington’da konuşan AMB Yönetim Konseyi üyesi Bostjan Vasle de AMB’nin kendi yolunu çizerken ABD’deki enflasyon dinamiklerini ve para politikasını tamamen göz ardı edemeyeceğini söyledi. “ABD’deki ekonomik durum şu anda Euro Bölgesi’nden farklı” diyen Vasle, “Yani para politikasının tepkisinin de farklı olabileceği mantıklı bir sonuç. Ancak bu ayrışmanın sınırları var” dedi.