Advertisement
HABERLER ABONE OL

Jerome Powell'ın önümüzdeki haftaki konuşması, Fed'in faiz oranlarını düşürmeden önce ne kadar beklemeye istekli olduğuna dair bir ipucu bulmak amacıyla yatırımcılar tarafından yakından takip edilecek.

ABD Merkez Bankası Başkanı son konuşmasında, politika yapıcıların borçlanma maliyetlerini muhtemelen daha önce tahmin edilenden daha uzun süre yüksek tutabileceklerinin sinyalini vererek, enflasyonun düşürülmesi konusunda daha fazla ilerleme sağlanamadığına ve işgücü piyasasındaki güçlülüğün kalıcı olduğuna işaret etmişti.

Cuma günü açıklanacak güçlü istihdam raporu beklentileriyle birlikte enflasyonun inatçı temellerini gösteren son fiyat verilerinin, Fed başkanının fikrini değiştirmesine yol açması pek olası değil.

Powell, merkez bankasının borçlanma maliyetlerini yirmi yıldan fazla bir sürenin en yüksek seviyesinde tutmasının beklendiği Çarşamba günü, Fed'in faiz kararı sonrasında gazetecilere bir konuşma yapacak. Faiz indirimine ilişkin beklentiler 2024'e kadar ertelendi ve yatırımcılar artık yıl sonuna kadar en fazla iki faiz indirimi üzerinde duruyor.

Haftanın son verisi, ABD işgücü piyasasının durumuna yeni bir bakış sunan aylık iş raporu olacak. Ekonomistler, istikrarlı ve düşük işsizliğin ortasında tarım dışı istihdam artışının Nisan ayında hala güçlü bir tempoya doğru yavaşladığını düşünüyor.

Bloomberg Ekonomi, “Powell'ın şahin bir dönüş yapmasını bekliyoruz. En azından ortalama FOMC katılımcısının artık bu yıl 'daha az' kesinti beklediğini belirtecek. Daha şahin bir yaklaşımla, herhangi bir kesinti yapılmaması ihtimalinin ipucunu verebilir, hatta mevcut temel çizgi olmasa da bir artışın masada olabileceğini bile öne sürebilir" yorumunu yaptı.