Advertisement

Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) şahin üyesi Bundesbank Başkanı Joachim Nagel, yaz aylarının para politikasını gevşetmeyi tartışmak için uygun zaman olabileceğini belirtti.

Bloomberg TV’ye konuşan Nagel ücretlerin büyük bir bilinmezlik olduğunu belirtse de yaz aylarında büyüme ve enflasyonun para politikasını gevşetecek kadar zayıflayıp zayıflamadığını tartışabileceklerini kaydetti. Böylece Nagel faiz indirimi tartışmaları için yıl ortasını işaret eden meslektaşlarına katılmış oldu.

Avusturya Merkez Bankası Başkanı Robert Holzmann pazartesi günü Davos’ta jeopolitik risklere işaret ederek 2024’te faiz indiriminin garanti olmadığını belirtmiş ve AMB içinde ayrışmıştı.

Portekiz, Yunanistan ve Letonya merkez bankası başkanları faiz indirimi için yıl ortasını işaret ederken AMB’nin diğer şahin üyeleri Boris Vujcic ve Klaas Knot yılın ilk yarısında faiz indiriminin pek mümkün olmadığını söylemekle yetindi.

Piyasalar ise üyelere göre daha erken faiz indirimi bekliyor. Piyasa aktörleri Nisan ayından başlamak üzere AMB’nin bu yıl altı kez çeyrek puanlık faiz indirimi yapmasını bekliyor.

İsviçre'deki Davos zirvesinde konuşan AMB yetkilisi Holzmann enflasyonun bu sene AMB'yi faiz indiriminden alıkoyacağını belirtti.

Jeopolitik gelişmelere dikkat çeken Holzmann, tedarik zinciri sıkıntıları ve enerji piyasalarındaki gelişmelerin fiyat baskılarını artıracağını ve AMB' nin bu gelişmeleri göz ardı edemeyeceğini bildirdi.

Holzmann "Husiler olayında gördüğümüz üzere jeopolitik tehditler artmış durumda. Ve bunun son olacağını düşünmüyorum, daha geniş çaplı bir şeye dönüşüp Süveyş Kanalı'nı etkileyebilme ve fiyatları artırma olasılığı var. Bu sene faiz indirimine bel bağlamamalıyız" diye konuştu.

Avrupa'da enflasyonun bankanın yüzde 2'lik hedefine yakınsamasıyla birlikte politika yapıcıların 25 yılın en büyük parasal sıkılaşma serisini tersine çevirerek faiz indirmesi bekleniyor. Piyasalarda Nisan'dan başlayarak bu sene 6 çeyrek puanlık faiz indirimi bekleniyor.

Meslektaşları AMB Başkanı Christine Lagarde ve AMB Baş Ekonomisti Philip Lane gibi Holzmann da faiz indirimini konuşmak için çok erken olduğunu savunarak "Bir tarih belirlenirse kontrol edemeyeceğimiz dinamikler devreye girer. Enflasyonun ne yönde evrileceğini bilmezken bunu yapmak doğru olmaz" dedi.

Ekonomide resesyon beklemediğini ancak dış etkilerin önemli olacağını belirten yetkili, "Eğer jeopolitik riskler petrolde yükselişe neden olursa birçok zarar gören sektörÜ daha fazla etkiler, o zaman resesyon uzak olmaz" ifadesini kullandı.