Advertisement
HABERLER ABONE OL

Potansiyel rekabet ihlallerini ortaya çıkmadan durdurmayı amaçlayan yeni Avrupa Birliği kurallarının hedef aldığı büyük teknoloji ürünleri ve hizmetleri listesine Apple'ın iPad'i de eklendi.

AB, Mart ayının başında 'Dijital Hizmetler Yasası'nı devreye sokmuştu.

Bu hamle, Apple'ın tablet ekosisteminin 6 ay içerisinde AB'nin 'Dijital Hizmetler Yasası' kapsamındaki bir dizi önleyici tedbirle uyumlu hale gelmesi gerektiği anlamına geliyor. Şirketin iOS mobil işletim sistemi, App Store'u ve Safari tarayıcısı hali hazırda yasanın hedefinde bulunuyor.

AB rekabet yetkilisi Margrethe Vestager yaptığı açıklamada, AB'nin iPad'i Dijital Hizmetler Yasası kapsamına alma kararının adalet ve rekabetin korunmasını sağlayacağını söyledi. Vestager, yapılan bir araştırmanın "iPadOS'un birçok şirketin müşterilerine ulaşmak için önemli bir ağ geçidi sağladığını" gösterdiğini söyledi.

Karar ile birlikte şirket, iPad kullanıcılarının Apple sınırları dışından uygulama indirebilmeleri veya cihazlara önceden yüklenmiş uygulamaları kaldırabilmeleri gibi bir dizi yükümlülük ve yasağı yerine getirmek adına işletim sistemini uyarlamak zorunda kalacak.

‘Dijital Hizmetler Yasası” ile birlikte, Apple'ın yanı sıra Microsoft; Meta; Alphabet; Google; Amazon.com ve TikTok'un sahibi ByteDance hakimiyetlerini kötüye kullanmalarını engellemeyi amaçlayan yeni yükümlülükler için hedefte bulunan şirketler olarak dikkat çekiyor.