Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Reuters'ın haberine göre Sermaye Piyasaları Kurumu 20 Mayıs-19 Haziran dönemi içerisinde üretilen tüm araştırma raporları, gün içi müşteri bilgilendirme notları ve bunlarla sınırlı olmamak üzere aracı kurum müşterisine kurumsal veya kişisel olarak gönderilen her türlü bilgi, yorum, analiz gibi çalışmaların birer örneğini istedi.

Kurum ayrıca bu dönem içerisinde yabancı müşterilerden kuruma iletilen emirlerin niteliği bilgisi, söz konusu emirlere ilişkin telefon  kayıtları, yazılı emirlere ilişkin ordinoların, internet yolu ile iletilen  emirlere ilişkin tüm görüşme log kayıtları talep etti.

Söz konusu araştırmada yabancı müşterilerin emirlerinin ne şekilde alındığı, alınan emirlerin  Borsaya nasıl ve hangi yollar ile iletildiği de inceleme kapsamında bulunuyor.

Konuya ilişkin Reuters'a konuşan bir SPK yetkililisi "Bu, Fed'in açıklamaları dönemi ile başlayan ve piyasada gerçekleşen yüksek volatilite dönemine ilişkin sınırlı bir inceleme kararıdır." dedi.

ABD Merkez Bankası Başkanı Ben S. Bernanke de 22 Mayıs'ta yaptığı açıklamada,
tahvil alımlarının hızını azaltabileceklerini belirtmiş; 27 Mayıs’ta ise Gezi Parkı’nda başlayan protesto eylemi 30 Mayıs sonrasında yurt geneline yayılmıştı.

SPK'nın talep ettiği bilgilere başlangıç teşkil eden 20 Mayıs tarihinde BIST 100 Endeksi 90,165 puan seviyesinden kapanmıştı.

Amerikan merkez bankası Fed'in kararının da açıklandığı ve SPK'nın talep ettiği tarih aralığının sonu olan 19 Haziran’da ise Borsa İstanbul 78 bin 834 seviyesinden kapandı