Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya paraları, küresel fonların bölgedeki varlıklarını arttırmalarıyla, Güney Kore wonunun öncülüğünde üçüncü haftalık kazanca doğru ilerliyor.

Fed Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) 18-19 Mart tarihlerindeki toplantısının tutanaklarında, "Bazı üyeler, tahmin medyanındaki artışın, beklentileri abartı duruma getirdiğini belirtti. Üyeler, faiz tahminlerinin FOMC'nin daha az destekleyici politikalara doğru bir adım attığı yönünde bir yanlış anlama yaratmasından endişe duyuyor" denildi. Resmi verilere göre, küresel fonlar bu hafta 1.8 milyar dolarlık Hindistan, Güney Kore ve Tayvan hisseleri satın aldı. Endonezya'da resmi olmayan genel seçim sonuçlarının Jakarta Valisi Joko Widodo'nun partisinin beklentinin altında destek bulduğunu göstermesiyle rupi bu senenin en büyük haftalık düşüşüne hazırlanıyor.

"ABD'deki faiz arttırımı endişesinin gevşemesi bu hafta gelişen piyasa paralarını yukarı çıkarmaya yardım etti," diyen Tokyo merkezli Rakuten Securities Inc.'nin yetkilisi Tsutomu Soma, "Genel güvenin bayağı iyileşmesiyle, Asya paraları yakın gelecekte değer kazanma yolunda devam edebilir," şeklinde görüş bildirdi.

Bölgenin yen dışındaki 10 büyük para birimini izleyen Bloomberg-JPMorgan Asya Dolar Endeksi bu hafta Hong Kong saatiyle 11:22'de yüzde 0.2 artışla 115.71 puana çıktı. Bloomberg verilerine göre won dolar karşısında yüzde 1.7 sıçramayla 1,036.25'e çıkarken, Malezya ringiti yüzde 1.4 güçlenerek 3.2362'ye, Filipinler pesosu yüzde 1.3 yükselişle 44.375 olarak kaydedildi.