Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de konut başlangıçları, ülkenin daha ılıman kesimlerindeki düşüş ile Mart'ta beklentinin altında artış gösterdi ve sektörde toparlanmanın yavaş olacağına işaret etti.

Konut başlangıçları yüze 2.8 tırmanarak 946,000 yıllık hız düzeyinde gerçekleşti. Şubat'ta başlangıçlar 920,000 seviyesindeydi. Bloomberg anketine katılan 78 ekonomistin tahmin medyanı 970,000 artış olacağı yönündeydi. İnşaat izinleri ise geriledi.

Isınan havalar ve bahardaki satış sezonunun başlaması, Kuzeydoğu ve Ortabatı bölgelerinde inşaat faaliyetlerini artırırken, sektördeki toparlanma yükselen faiz oranları ve sıkı krediler ile kısıtlanıyor.

Konut başlangıçlarında 945,000 artış öngören ve ikinci en başarılı tahminci olan, Credit Suisse ekonomi araştırma yöneticisi Dana Saporta, "Konut sektörü gayrısafi yurtiçi hasılaya bu yılolumlu katkı yapacak, fakat 2012 ve 2013'e yakın bir seviyede değil. Konut başlangıçlarında da gelişimin devam ettiğini görüyoruz ama daha yavaş bir hızda" dedi.

Bloomberg anketindeki tahminler 909,000 ile 1.05 milyon aralığında değişiklik gösterdi.

İnşaat izinleri ise yüzde 2.4 gerileyerek yıllık 990,000 hıza ulaştı ve inşaat sektörünün genişlemesi için biraz zamana ihtiyacı olduğunu ortaya koydu. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahmin medyanına göre, inşaat izinlerinin büyük bir değişiklik göstermeyeceği ve 1.01 milyon olacağı bekleniyordu.