Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Yatırımcıların dikkatlerini yerel seçimlerde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın zafer kazanmasından, şirketlerin Döviz borçlarını ödemesine çevirmesiyle, TL'nin seçim sonrası rallisinin sonlandığı tahmin ediliyor.

2014'ün ilk 3 ayında en başarılı TL tahminlerini yapmış olan Varşova'daki X-Trade Brokers Dom Maklerski SA'nın başekonomisti Przemyslaw Kwiecien, Türk Lirası'nın ikinci çeyrekte yüzde 1.1 değer kaybedeceğini ve yıl sonunu yatay seyirle tamamlayacağını söyledi. Kwiecien, TL'nin 30 Mart'taki seçimlerden bu yana yüzde 2.8 güçlenmiş olmasına rağmen geçtiğimiz 12 aylık dönemde yüzde 16 aşağıda olduğunu ve kurumsal borç servisi maliyetlerini yukarı çektiğinin altını çizdi.

TCMB'nin verilerine göre zayıf TL, Şubat ayı itibarıyla 198.3 milyar dolar net döviz borcu olan Türk şirketleri üzerinde baskı oluşturuyor. Siyasi huzursuzluk, 17 Aralık'ta hükümeti hedef alan yolsuzluk soruşturmalarından bu yana nispeten sakinleşmiş olmakla birlikte, Bloomberg anketine katılan ekonomistler Türkiye'nin ekonomik büyümesinin bu yıl 2013'teki yüzde 3.9'dan yüzde 2.3'e yavaşlayacağını öngörüyor.

Ekonomisinin yavaşlayacağını ve dolar borcı olanların gelir tarafında sıkıntı yaşayacağını söyleyen Kwiecien, "Dolar borcunun ödenmeyeceği korkularının geri dönmesiyle TL'deki aşağı yönlü baskı geri dönebilir" dedi.