Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya Merkez Bankası Başkanı Haruhiko Kuroda, Abenomi politikalarının toparlanmayı desteklediği sinyallerinden biri olarak gerçek ve potansiyel büyüme oranları arasındaki farkın sıfıra yaklaşmış olmasını gösteriyor. Ancak hükümet verileri o kadar da iyimser bir tablo çizmiyor.

BOJ ve Bakanlar Kurulu'ndan ayrı ayrı alınan, gerçek büyüme ve ekonominin fazla ısınma ya da soğuma kaydetmeden ilerlediği büyüme tahminleri arasındaki farkı göstererek, ekonominin ne kadar toparlanma kaydettiğine yönelik tabloları ortaya koyan iki endeks farklı şeyler söylüyor.

BOJ'un endeksi ekonomideki üretim açığının yıl sonunda kapandığını gösterirken, hükümetin endeksi daha büyük bir açığa işaret ediyor. Kuroda geçtiğimiz hafta kapanan üretim açığını, ücret ve fiyat artışındaki toparlanmadan emin olmasının ardındaki sebeplerden biri olarak gösterdi.

Kuroda'nın fazla iyimser göründüğünü belirten TOkyo'daki Citigroup Inc.'in ekonomistlerinden Naoki Iizuka, "Bu üretim açığının sağlam enflasyon ve ücret büyümesine işaret edip etmediği bir soru işareti" diyerek, merkez bankasının muhtemelen Haziran ya da Temmuz'da parasal genişleme önlemlerini artıracağını öngördü.

Öte yandan BOJ ve hükümetin endeksleri arasında, BOJ'un verilere istihdam ve sermaye kullanımını eklemesinden kaynaklanan metodoloji farklı bulunuyor.

Iizuka, üretim açığını hesaplamanın her zaman güç olduğunu söyledi.