Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de ikinci el konut satışları, yükselen fiyatlar ve kötü hava koşullarının potansiyel alıcıların geri adım atmasına neden olmasıyla, Mart'ta üst üste üçüncü ayda da geriledi.

Satışlar Mart'ta aylık bazda yüzde 0.2 gerileyerek 4.59 milyon yıllık orana ulaştı ve Temmuz 2012'den bu yana en düşük seviyeye indi. Bloomberg anketine katılan 75 ekonomistin tahmin medyanı 4.56 milyon düzeyinde yıllık hız ve Mart'ta yüzde 1 düşüş şeklindeydi.

Yükselen konut fiyatları bireysel gelirlerdeki artışın önüne geçerek, satışların kısıtlanmasına neden oldu. Hâlâ tarihi düşük seviyelerde seyreden mortgage faizlerinde yaşanan artış ve Ocak-Şubat aylarında zorlu geçen kış mevsimi de, konut satın almak isteyen kişilerin cesaretini kırıyor.

New York'ta bulunan BNP Paribas ABD ekonomistlerinden Yelena Shulyatyeva, "Mayıs ya da Haziran ayına kadar ikinci el konut satışlarında bir toparlanma görmüyoruz. Mortgage başvuruları gibi öncü göstergeler son beş haftada güçlü bir toparlanma gösterdi" dedi.

Veri sonrasında hisseler erken saatlerdeki kazançlara tutundu. Standard & Poor's 500 Endeksi New York saati ile 10:10'da yüzde 0.4 yukarıda ve 1,879.21 puanda.

Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahminleri 4.5 milyon ile 4.85 milyon aralığında değişiklik gösterdi. Şubat ayı rakamları revize edilmedi ve 4.6 milyon olarak korundu.