Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Yunanistan’ın Euro Bölgesi’nden çıkma riskini tanımlamak için ‘Grexit’ sözcüğünü ilk kez Şubat 2012’de ortaya atan ekonomist Ebrahim Rahbari, şimdilerde ülkenin bölgede kalacağını düşünüyor.

Rahbari’nin de aralarında bulunduğu Citigroup Inc. ekonomistleri Pazar günü yayımladıkları bir raporda, “Yunanistan referandumundan çoğunluk olarak ‘Evet’ yanıtının çıkmasını bekliyoruz. Bu yıl Grexit gerçekleşmesini beklemiyoruz. Sonraki yıllarda da Grexit ihtimalinin düşük olduğunu düşünüyoruz” değerlendirmesini yaptılar.

Citi Group araştırması, Yunanistan Başbakanı Alexis Tsipras’ın kreditör taleplerinin kabul edilip edilmemesi ile ilgili referanduma gitme kararı almasının ardından Pazar günü yayımlandı.

Rahabri ve meslektaşları üç yıl önce Yunanistan’ın Euro Bölgesi’nden 18 ay içinde çıkma ihtimalini yüzde 50 olarak belirlemişlerdi. 2014 yılında bu ihtimali yüzde 90’a çıkardılar.

Referandum öncesinde yapılan anketlere göre Yunan halkının büyük bir çoğunluğu euroda kalmaktan yana. Ancak vergi artırımı ve harcama kesintilerini destekleyenleri sayısı az. Ülkede işsizlik yüzde 25 seviyesinde ve ekonomi 2010’dan bu yana yüzde 25 daraldı.