Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Türkiye, kalkınmaya yatırım yapabilecek fonların oluşturulmasına izin vererek gayrimenkul piyasasında uluslararası yatırımları destekleme arayışına girdi.

Söz konusu fonlar yurt dışında sadece Türk gayrimenkullerini pazarlayacak ve gayrimenkulde kalkınmayı finanse etmelerine izin verilecek.  Ancak bunun için fonları yöneten şirketlerin Ankara merkezli Sermaye Piyasaları Kurulu tarafından teklif edilen risk yönetimi ve sermaye rezervi ile ilgili yeni standartları kabul etmeleri gerekiyor.

Sermaye Piyasaları Kurulu konu ile ilgili 24 Haziran’da yaptığı açıklamada, “Özellikle Körfez ülkeleri gibi küresel yatırımcıların talep odağı olan alanlara erişim sağlamayı amaçlıyoruz. Risklere dayanabilecek güçlü ve kurumsal bir model geliştirmeyi hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.

Teklif edilen fon regülasyonları hükümetin finans piyasalarında şeffaflığı artırma çabalarının bir parçası olarak görülüyor. Ayrıca Türkiye’de satılan tüm fonların performans karşılaştırılmasının yapılması da sağlanmış olacak. Regülatörler, ülke ekonomisinin yavaşlaması ile birlikte yurtdışından gelen yatırımları artırma arayışındalar. Yurtdışında Türk gayrimenkul satışına odaklanmış olan şirketler şimdiye kadar büyük ölçüde Sermaye Piyasaları Kurulu tarafından düzenlenmiş değildi.

İstanbul’daki Amplio Real Estate Investment Başkanı Alaeddin Babaoglu, “Bu, gayrimenkul piyasasına şeffaflık ve koruyucu tedbirler getirecek. Emlak yatırımcıları için şeffaf olmayan koşullarda fiyat karşılaştırması yapmak zor” dedi.