Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Tahvil piyasasının Fed’in faiz oranı projeksiyonları ile ilgili şüpheleri artıyor.

Cuma günü açıklanan ve beklentilerin çok altında kalan Eylül ayı istihdam verisinin ardından traderlar, Fed’in sıfıra yakın olan gösterge faizde artış yapmak için en az Mart ayına kadar bekleyeceği iddiasında. Buna ek olarak, 2017 başına kadar başka bir faiz artışı olacağını tam olarak fiyatlamıyorlar. Bu durum merkez bankasının iki hafta önce açıkladığı  tahminleri ile çelişiyor.  Fed hedef oranın 2016 yılı sonunda yüzde 1.375 seviyesine ulaşacağını öngörmüştü.

Tahvil faizleri, ABD Çalışma Bakanlığı’nın açıkladığı istihdam verisinin ardından geriledi. İstihdam Eylül’de 142,000 artış göstererej Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin 201,000 seviyesindeki beklentisinin çok altında kaldı. Veri, faiz oranlarını normalleştirmeye çalışan Fed yetkililerinin ABD’de ver yurtdışında karşı karşıya kaldığı zorlukları artırdı. Yatırımcılar, gerileyen emtia fiyatlarının yanı sıra Avrupa ve Asya’daki ekonomik sıkıntıların Fed’i faiz artırımı daha da ertelemeye zorlayacağı spekülasyonu yapıyor.

New York’taki ED&F Man Capital Markets sabit getiri faizleri ve kredi müdürü Thomas di Galoma, “Fed’in gelen veriler karşısında harekete geçebileceğini düşünmüyorum. Wall Street firmaları faiz oranlarının artacağı tarih ile ilgili beklentilerini ötelemeye devam edecektir” dedi.

BNP Paribas SA Cuma günü tam da bu adımı attı ve müşterilerine Fed’in faiz artırımını Mart’ta yapacağını öngördüğünü aktardı. Fed Başkanı Janet Yellen geçtiğimiz hafta faiz artırımının bu yıl gerçekleşmesi taraftarı olan politika yapıcılardan olduğunu söylese de istihdam verisi bu ifadeye yönelik  yatırımcı güvenini sarstı.

2 yıl vadeli ABD tahvil faizleri bu hafta 11 baz puan geriledi ve yüzde 0.58 seviyesine indi. Söz konusu düşüş Nisan ayından bu yana en sert olarak kaydedildi. 10 yıl vadeli ABD tahvil faizleri haftalık bazda 17 baz puan gerileyerek yüzde 1.99’a indi ve Mart ayından bu yana en büyük düşüşü gösterdi.