Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Geçtiğimiz hafta yurtiçi tarafta siyasi belirsizliğin azalmasıyla 3.01'den 2.93'lü seviyelere kadar gerilemesinin ardından artan Dolar/TL , haftayı Fed faizi bekletileriyle yükselerek 2.9607 seviyesinden tamamlamıştı.

Bu haftanın ilk işlem gününe yaklaşık 2.96 seviyesinden başlayan dolar/TL, hafif yukarı yönlü seyir izledi. Dolar/TL'nin yükselişinde Fed Başkanı Janet Yellen'ın konuşmasında önümüzdeki aylarda faiz artırımına gidilebileceği yönünde sinyal vermesi etkili oldu.

Yellen, Cuma günü Harvard Üniversitesi'nde gerçekleştirdiği konuşmasında tahminlerde yanılma olmaması durumunda, gelecek ayların “temkinli ve kademeli” faiz artırımı için uygun olduğunu ifade etmişti. Konuşmasında ABD ekonomisinin çok büyük aşama kaydettiğini belirten Fed Başkanı, iyileşmenin devam ettiğinin altını çizmişti.

Uzmanlar, bu hafta yurtiçi tarafta Cuma günü saat 10:00'da gelecek enflasyon verisinin takip edileceğini, yurtdışı tarafta ise Cuma günü TSİ 15:30'da açıklanacak olan ABD tarım dışı istihdam verisi işaret ediyor.

Cuma günü açıklanacak veriye ilişkin “Mayıs ayında enflasyonun aylık bazda yüzde 0.8 artmasını bekliyoruz. Sonuç olarak aylık baxda enflasyonun yüzde 6.57'den yüzde 6.81'e tırmanacağını öngörüyoruz” diyen, aralarında İnan Demir'in de bulunduğu Finansbank analistlerinin bir notunda, “uygun hava koşulları ve jeopolitik gelişmeler gıda fiyatlarıyla enflasyonu yavaşlatmaya devam ediyor fakat yukarı yönlü bir düzeltme olması mümkün” ifadesi yer aldı. Notta, Türk Lirası'nın daha fazla zayıflamasının yukarı yönlü enflasyonist baskılara neden olabileceği belirtildi.

Gün içinde en düşük 2.9535'i gören dolar/TL, en yüksek 2.9686'dan alıcı buldu. Dolar/TL'de bir yıllık kazanç, Cuma günkü kapanış fiyatına göre yüzde 11.22 oldu.

Dolar/TL, TSİ 10:45'te 2.9636 seviyesinden işlem gördü.

Hisse senetleri tarafına Pazartesi gününe yüzde 0.10 düşüşle 77,948.05 puandan başlayan Borsa İstanbul 100 (BIST 100 ) Endeksi, 78,000 puanın hafif üzerinde seyrediyor.

Türkiye iki yıllık gösterge tahvilin faizi, Pazrtesi günü sabah saatlerinde 3 baz puan (0.03 yüzde puanı) artarak yüzde 9.37'ye yükseldi.