Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(23:00'da güncellendi)

Petrol, gelişen piyasa hisse senetlerinin sanayi metalleriyle yükselmesiyle birlikte, ABD ekonomisinin ve merkez bankası teşviğinin küresel büyümeye güç sağlayacağı yönündeki artan iyimserlikle, yüksek faizli varlıklardaki ralliye öncülük etti. ABD hisse senetleri tüm zamanların zirvesinden düştü. 

Petrol, OPEC başkanının ayı piyasasının kısa süreli olacağını söylemesi ve istihdam verisinin beklentileri aşmasıyla riskli yatırımlara olan iştahın artmasının ardından, New York'ta yüzde 2.9 yükseldi. Küresel hisse senetleri, gelişen ülkelerdeki hisse senetlerinin öncülüğünde bir yılın en yüksek seviyesine yönelirken, S&P 500 tüm zamanların zirvesinden düştü. Bakır tırmanırken, altın düştü. ABD 10 yıllık hazine tahvilleri altı haftanın yükseğine yakın dalgalandı.

ABD verileri, istihdamda, perakende satışlarda ve fabrika üretiminde gelişmeler göstererek, dünyanın en büyük ekonomisinin diğer ülkelerde bocalayan büyümeye karşı koyabileceğine yönelik güveni desteklemesiyle, Fed'in bu yıl faiz artırımına gideceği yönündeki beklentileri yeniden canlandırdı. Financial Times'ın haberine göre, Fed yönetim kurulu üyesi Jerome Powell'ın Amerika'nın başlangıçta beklenenden daha düşük faiz oranları gerektiren sürekli bir düşük büyüme döneminde sıkıştığını söyleyerek, faiz hareketlerinin kademeli olacağını belirtti.

Edinburgh'da Standard Life Investments Ltd. Frances Hudson, "Genel olarak ABD ekonomisi makul derecede dirençli gözüküyor ancak küresel büyüme resmi aynı şekilde değil." dedi ve "ABD ekonomisinin sağlığına yönelik konuşmalara rağmen, Fed tamamiyle ABD'ye odaklanmış değil." diye görüş bildirdi.

- Emtia

Petrol vadelileri, yüzde 20'den fazla düşerek geçtiğimiz hafta ayı piyasasına girdikten sonra, yükselerek New York'ta varil başına 43.02 dolara geldi.

Katar Enerji Bakanı ve OPEC Başkanı Mohammed Al Sada, OPEC ülkelerinin petrol fiyatlarını nasıl istikrara kavuşturacaklarını sürekli olarak tartıştıklarını belirtti. Al-Sada, OPEC'in Cezayir'de yapılacak bir konferansta gayri resmi görüşmeler gerçekleştireceğini açıklamıştı.

Prestige Economics LLC başkanı Jason Schenker, "Gayri resmi bir görüşme için oldukça resmi bir açıklamaydı ve bu da piyasayı yukarı yönde etkiledi." dedi ve "OPEC'in beklediği piyasanın fazla uzun sürmeden dengelenmesi ve grup fiyatlardaki düşüşün geçici olduğunu düşünüyor." diye konuştu.

Bakır, Almanya ve ABD'deki ekonomik direnç işaretlerinin, Çin'den gelen talep endişelerindem daha ağır basmasıyla dört günde ilk yükselişini kaydetti. Altın, ABD faiz artırım olasılığının yükselmesinin metale olan talebi azaltmasıyla geriledi.

- Hisse senetleri

MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi, gelişen piyasa hisse senetlerinin Tayland ve Türkiye endekslerindeki ralliyle birlikte yüzde 1.1 tırmanmasıyla, New York'ta saat 16:00'da yüzde 1.2 yükselerek üç günlük kazancını genişletti. S&P 500, sağlık hizmetleri ve tüketici şirketlerindeki düşüşlerin enerji hisselerindeki kazançları gölgelemesiyle yüzde 0.1 düştü.

Gelişen piyasa hisse senetleri göstergesi, Tayland ve Türkiye'deki endekslerin en az yüzde 1.5 tırmanmasıyla, yüzde 1.1 yükseldi. Güney Kore'de ise Kospi, kredi notu artırımının ardından Kasım'dan beri en yüksek seviyesine tırmandı.

Tayland hisse senetleri, seçmenlerin yeni bir anayasaya destek çıkmasının ardından yükselirken, Güney Kore varlıkları S&P'nin kredi notu artırımından destek aldı. Türkiye hisse senetleri, Moody's'in kredi notu kararını erteleyerek, başarısız olan darbenin orta vadeli etkilerini incelemeye devam edeceğini söylemesinin ardından üç haftanın zirvesne yükseldi.

Stoxx Europe 600 Endeksi hafif değişirken, işlem hacmi 30 günlük ortalamanın yüzde 37 altındaydı. Barclays Plc., Exane BNP Paribas'ın bankanın tavsiyesini "al"a eşdeğer yükseltmesinin ardından ralli yaptı. BHP Billiton Ltd. ve Anglo American Plc. madencilik hisselerini yukarı çıkarttı. Airbus Group SE, İngiltere'nin ciddi dolandırıcılıklar biriminin; uçak üreticisinin bazı üçüncü parti danışmanlarına ilişkin rüşvet, yolsuzluk ve sahtekarlık suçlamalarıyla cezai soruşturma açmasının ardından geriledi.

- Para birimleri

Bloomberg Dolar Spot Endeksi, son üç günde yüzde 0.7 tırmandıktan sonra hafif değişti. ABD istihdam verisinin ardından, Fed'in Aralık ayında faiz artırma olasılığı yüzde 47'ye yükseldi. Oran, Perşembe günü ise yüzde 37'ydi.

Goldman Sachs Group Inc., piyasanın Fed'in faiz artırım şansını düşük fiyatlamasıyla, müşterilerine dolar almalarını söylüyor. Banka yıl sonunda faiz artırım şansının yüzde 75 olduğunu söylerken, vadeli işlemler piyasası yaklaşık yüzde 50'yle fiyatlıyor.

Pound, İngiltere Merkez Bankası'nın parasal genişleme programını genişletmesinin ardından, Brexit'ten beri en uzun kayıp serisini kaydetti. Japonya yeni, hedge fonlarının yukarı yöndeki tahminlerini iki ayın en düşüğüne indirmesinin ardından önemli para birimlerindeki kayıplara mncülük etti. Brezilya reali, bir derginin Başlan Michel Temer'in kampanya bağışlarında usulsüz para aldığını söylemesinin ardından düştü. Meksika pesosu ralli yaptı.

S&P'nin Güney Kore'nin kredi notunu AA'ya yükseltmesinin ardından, yüzde 0.6 kadarlık kaybından iyileşen won yükseldi.

 

(23:00'da güncellendi)