Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya hisse senetleri 13 ayın zirvesinden çekildi ve Güney Kore Wonu zayıfladı. Petrol, ABD'deki stok fazlasının azaldığına ilikşin spekülasyon ile yükseldi. Çin hisse senetleri ve paraları, dış ticaret verilerinin ardından yatay seyretti.

MSCI Asya Pasifik Endeksi, teknik bir göstrgenin endeksin yön değiştirebileceğini işaret etmesiyle bu hafta ilk kez düşüş kaydetti. Avustralya hisse senetleri beş haftanın en sert düşüşünü gerçekleştirdi ve Japonya Topix Endeksi, Çarşamba günkü kayıplarını genişletti. Won, üç haftanın en güçlü yükselişini gerçekleştirmesinin ardından, değer kaybetti. Yeni Zelanda Doları ardı ardına yedinci günde de yükseldi. Ham petrol, ABD petrol stoklarının geçtiğimiz hafta azaldığını işaret eden verinin ardından 46 dolar seviyesinin üzerine geldi.

Küresel hisse senetlerinde, yatırımcıların dünyanın büyük ekonomilerinden bazılarının para politikalarının görünümünü değerlendirmesiyle, tedirginlik hakim. Avrupa Merkez Bankası (AMB) Perşembe günü para politikasını gözden geçirecek ve teşvik planında bir değişikliğe gidilmeyeceği tahmin ediliyor. ABD'de Eylül ayında faiz artırımına gidilmesine ilişkin beklentiler, geçtiğimiz hafta gelen hayal kırıklığına uğratıcı veriler ile azalmıştı.

Tokyo'da Monex Securities baş stratejisti Takashi Hiroki, “Fed ve Japonya Merkez Bankası (BOJ) toplantılarının yakın olması nedeniyle, yatırımcılar önemli olaylar sonuçlanmadan büyük bir adım atamıyor” dedi. Hiroki, “Hamle yapmak için yeterli nedenimiz yok ve bir süre piyasanın yön bulamayacağını görüyoruz” dedi.

MSCI Asya Pasifik Endeksi, Tokyo saatiyle 12:00'de yüzde 0.2 ekside seyretti. Avustralya S&P/ASX 200 Endeksi, yüzde 0.9 düşerek bölgenin kayıplarına öncülük etti. Hong Kong Hang Seng Endeksi, bir yılın zirvesinde tutundu ve 2016'nın en iyi performans gösteren gelişmiş piyasası Yeni Zelanda S&P/NZX 50 Endeksi, rekor seviyesinden geri çekildi.

Şanghay Bileşik Endeksi, Çin'den gelen verinin dolar cinsinden ihracatın geçtiğimiz ay düştüğünü ve ithalatın beklenmedik bir şekilde arttığını işaret etmesi ardından yüzde 0.1 geriledi.

Japonya Topix Endeksi, yüzde 0.2 geriledi. Japonya GSYİH'si ikinci çeyrekte yüzde 0.7 büyüyerek yüzde 0.2'lik beklentiyi aştı.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.1 gerileyerek iki haftanın en düşü kapanışına yaklaştı. Yeni Zelanda Doları, yüzde 0.2 yükselerek 16 önemli paranın dolar karşısındaki kazançlarına öncülük etti.