Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi faiz kararının ardından Frankfurt'taki basın toplantısında konuştu. Son toplantıdan sonraki veriler ışığında Euro Bölgesi ekonomilerinin direncinin devam ettiğini belirten Başkan "tüm ekonomik ve politik belirsizlikler arasında aşağı yönlü riskler de söz konusu" dedi.

Ekonomik ve finansal gelişmeleri yakından izlediklerini belirten Başkan, gerektiğinde yetkileri dahilinde tüm araçları kullanmaya hazır olduklarını söyleyerek, "Faiz oranlarının uzun süre boyunca mevcut ya da daha düşük seviyelerde devam etmesi yönündeki beklentimizi sürdürüyoruz" dedi. Draghi "Görevlendirdiğimiz komiteler genişleme seçeneklerini değerlendiriyor" yorumunu yaptı.

Draghi, varlık alım programının uzatılması konusunu tartışmadıklarını, şimdilik ek teşviğe ihtiyaç olmadığını söyledi. Draghi enflasyonda yukarı yönlü baskı olmamasının endişe kaynağı olduğunu söyledi. Negatif faizlerin bankalara olası etkilerine ilişkin ise "Negatif faizlerin yaratacağı etkilerin farkındayız ancak sabırlı olmak lazım" dedi. 

Banka 2016 büyüme tahminini yükseltti

AMB Euro Bölgesi için 2016 büyüme tahminini %1.6'dan %1.7'ye yükseltti. 2017 ve 2018 yılına ilişkin büyüme beklentilerini ise %1.7'den 1.6'ya düşürdü.

2017 enflasyon beklentisi düşürüldü

Banka 2017 yılının enflasyon hedefini düşürürken 2016 yılını değiştirmedi. Buna göre 2016 enflasyon beklentisi %0.2'de değişmedi, 2017 beklentisi %1.3'ten %1.2'ye düşürüldü, 2018 tahminleri ise %1.6'da sabit kaldı.

AMB bugün beklentiler doğrultusunda faiz oranlarında değişiklik yapmadı. Aylık 80 milyar euro olan varlık alım hedefi de değişmedi.



Sürecek...