Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Moody's'in Türkiye'nin kredi notunu kırmasının ardından Asya piyasalarında 3 seviyesini test eden ve daha sonra 2.96'ya kadar çekilen Dolar/TL yeniden 3'ün üzerine yükseldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın OHAL'de 3 aylık sürenin yeterli olmayacağını söylemesinin yükselişte etkili olduğu belirtiliyor.

Erdoğan muhtarlara yaptığı konuşmada, "Bu devletin terör uzantılarından arındırılması için zamana ihtiyaç var. 3 aylık sürenin yeterli olmayacağı görülüyor. Dün yaptığımız MGK'da OHAL'in 3 ay daha uzatılması için hükümete tavsiyede bulunduk" dedi.

"BELKİ 12 AY DA YETMEYECEK"

Erdoğan konuşmasında Fransa'da toplamda bir yıllık olağanüstü hal olduğunu hatırlatarak "Dünyadan kimse Fransa'ya diyor mu 'Siz niye bir yıl olağanüstü hal ilan ettiniz?'. Bakan arkadaşlara bunlar akıl veriyorlar, diyorlar ki 'Bir yıl olağanüstü hal Türkiye için doğru değil. Şu üç ayı bir daha uzatmayın ha'. Dur bakalım, sabırlı ol. Belki 12 ay da yetmeyecek." dedi.

Erdoğan Moody's'in not indirimini de eleştirerek "Notumuzu düşürdüler de ne oldu? Hazine ihale yaptı, beklentinin üzerinde bir ilgi oldu. İstediğiniz kadar düşürün, Türkiye'nin gerçeği bu değil. Türkiye yatırımlarına devam ediyor, kalkınmaya, güçlenmeye devam ediyor evelallah. Siz Türkiye'nin gerçeklerinden uzaksınız. Bunların cebine üç beş kuruş ekstra para koy, istediğiniz notu al. Bunlar böyle, böyle çalışıyorlar. Talimatları zaten nereden aldıklarını da biliyoruz. Biz gerçekleri her zaman konuşacağız..." dedi.






Piyasaların gözü kulağı dün akşam Fed Başkanı Janet Yellen'in Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesi'nde yaptığı açıklamalardaydı. Yellen faiz artışı için belli bir takvimleri olmadığını ancak ekonominin yıl sonuna kadar faiz artışına hazır olduğuna inandığını söyledi.



Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya da dün İSO'da yaptığı konuşmada, öncü göstergelerin, dördüncü çeyrekten itibaren ekonomik faaliyette bir toparlanmaya işaret ettiğini belirterek, "Son çeyrekten itibaren ekonomide toparlamanın başlamasını bekliyoruz" dedi.

PİYASALAR OPEC'İ FİYATLIYOR

Bugün piyasaların gündeminin ilk sıralarında ise OPEC anlaşması var. OPEC 2008 yılından beri ilk kez üretimin sınırlandırılması konusunda anlaştı. Uzmanlar karar sonrası petrol fiyatlarında yükselişin sürmesinin Türkiye’de enflasyon ve cari açığa olumsuz etkisi nedeniyle piyasalarda olumsuz algıya neden olabileceğini belirtiyor.

Bugün yurtiçinde ekonomik güven endeksi açıklandı. Eylül'de güven endeksi %20.8'lik sert artışla 87.8 değerini aldı.



Güne 2,9800 civarında başlayan Dolar/TL saat 13:48'de yaklaşık yüzde 1 yükselerek 3,0100'ı gördü. Euro/TL %1 artışla 3.3750'nin üzerine yükseldi.



"KREDİ NOTU DÜŞÜŞÜNÜ CİDDİYE ALIYORUZ"

Başbakan Yardımcısı  Mehmet Şimşek AA'ya verdiği mülakatta Moody's'in Türkiye'nin notunu indirmesini değerlendirdi. Şimşek, not indiriminin dünyanın sonu olmadığını ancak bu düşüşü ciddiye aldıklarını söyledi. Şimşek, "Tekrar notumuzun yükseltilmesi için yoğun çaba içine gireceğiz" dedi.