Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya Merkez Bankası (BOJ), bugünkü toplantısında, yüzde 2 olan enflasyon hedefine ulaşmak için tahmini zamanlamasını altıncı kez çtelemesine karşın, parasal teşvik programını değiştirmedi.

BOJ, Bloomberg'in anketine katılan 43 ekonomistin tümünün tahminleri doğrultusunda, getiri eğrisi kontrolünü ve varlık alımlarını sürdürme taahhüdünü korudu. BOJ şim, yüzde 2 enflasyon hedefine, Nisan 2019'da başlayacak olan mali yıl civarında ulaşmayı bekliyor. Bu, önceki projeksiyonun bir yıl ötesini işaret ediyor. Banka ayrıca bu ve gelecek mali yıl için enflasyon tahöinlerini düşürdü.

Bu değişiklik, BOJ'un, diğer önemli merkez bankaları yıllardır süren teşviklerin ardından para politikalarını normalleştirmeye yöneldiği bir dönemde, fiyat hedefine doğru oldukça yavaş ilerlediğinin altını çiziyor. Parasal gevşeme programını daraltmaya yönelik seçenekleri değerlendireceği söylenene Avrupa Merkez Bankası (AMB) bugü politika toplantısını gerçekleştirecek.

Tokyo'da Sony Financial Holdings Inc. başekonomisti ve eski BOJ yetkilisi Masaaki Kanno, Bloomberg TV'ye yaptığı değerlendirmede, "BOJ zaten birkaç kez enflasyon zamanlamasını ötelemişti. Şimdi dört yıl geçmiş durumda ve enflasyonun arttığına yönelik bir işaret yok," dedi ve merkez bankasının, fiyat hedefine ulaşmadan önce, Japon devlet tahvil piyasasını kurutma riskini ortaya çıkardığı uyarısında bulundu.

BOJ'un bu toplantıdaki mali yıllar için tahminleri şöyle

*2017 çekirdek enflasyon yüzde 1.1 (önceki tahmin % 1.4)

*2018 çekirdek enflasyon yüzde 1.5 (önceki tahmin % 1.7)

*2019 çekirdek enflasyon yüzde 1.8 (önceki tahmin % 1.9)

*2017 GSYH büyüme yüzde 1.8 (önceki tahmin % 1.6)

*2018 GSYH büyüme yüzde 1.4 (önceki tahmin % 1.3)

*2019 GSYH büyüme yüzde 0.7 (önceki tahmin % 0.7)