Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Önceki gün erken seçim rallisiyle 4.09'dan 4'e kadar gerileyen dolar bu seviyelerde tutunmayı başaramadı.

Dün yeniden 4.04'ü aşan Dolar/TL yeni güne de bu seviyelerde başladı, ardından 4.02'ye geriledi. Akşam saatlerinde ise yükselen dolar 4.0718 seviyesine dokundu.

Euro/TL 5 seviyesinin altında tutunuyor.

ERKEN SEÇİM VE TCMB

Uzmanlar erken seçimin piyasalar için belirsizliklerin azalması anlamına geldiğini ve piyasa için olumlu olduğuna dikkat çekiyor.

Spinn Danışmanlık Kurucu Ortağı Özlem Derici Şengül dün Bloomberg HT'ye doların hareketinde yurt dışı etkenlerin de belirleyici olduğunu, bu nedenle kurda 3.80-3.90'lara kadar gerilemeye neden olacak bir gelişme olmadığını söyledi. 

Erken seçimin yanı sıra piyasaların en önemli gündem maddelerinden biri de TCMB'nin toplantısı..Genel beklenti, faiz oranlarında bir artış olacağı yönünde.  

Fon Yöneticisi Volkan Sarı "piyasalar MB'nin faiz artışı yapacağı görüşüne sahip. Kura bakıldığında daha fazla enflasyona geçişkenlik olabilir. MB şu anda beklentinin gerisinde kaldı..MB'nin kararı sadece kısa vadeli fayda sağlayacak, ama "Ben buradayım" mesajı vermesi önemli. Ama sadece faizi yükseleterek ekonomiyi düzeltmek söz konusu olamaz. Bütçede ciddi bozulma var, kontrol altına alınması lazım. Bunu Merkez Bankası tek başına kontrol edemez. 50 baz puan civarında faiz artışı önemli etki yapmaz, 75 baz puan ve üzerinde artış dövizde bir miktar gerilemeye neden olur" diye konuştu. 

Rabobank FX Stratejisti Piotr Matys Bloomberg HT'ye Merkez'in Nisan toplantısında faiz artırması gerektiğini ifade etti. Matys "Ama toplantı öncesinde TL güçlenmeye devam ederse Merkez Bankası 100 baz puan gibi "kararlı bir faiz artışı" yapmaktan imtina edebilir. 50 baz puanlık artırım enflasyonu düşürme kararlılığını göstermek için yeterli olmaz." ifadesini kullandı.

TD Securities stratejisti Cristian Maggio, “TL şimdi ve para politikası toplantısının gerçekleşeceği gelecek hafta arasında yükselirse, PPK faiz artırmaz.” dedi.

Standard Chartered ekonomisti Carla Slim ise GLP faizinde 50 baz puan artırım beklediğini belirtiyor. Merkez Bankası'nın faiz kararı 25 Nisan'da açıklanacak.