Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

(Güncellendi)

Commerzbank: Erken seçim yükselişe rağmen TL üzerinde baskı oluşturabilir

Commerzbank'a göre Türkiye'de erken seçim kararının açıklanması sonrasında Merkez Bankası'nın bağımsızlığının sorgulanmaya başlaması durumunda Türk Lirası zayıflayabilir.

Bankaya göre erken seçim açıklamasının ardından TL'deki yükselişi destekleyecek iyi bir neden bulunmuyor.

Commerzbank kıdemli gelişen piyasa ekonomisti Tatha Ghose'un notunda, “TL'nin kaderi TCMB'nin enflasyon – kur sarmalıyla mücadele becerisine bağlı. Eğer düşükse liraya yansıması net bir şekilde olumsuz.” ifadesi yer aldı.

Commerzbank Merkez Bankası'ndan 25 Nisan toplantısında geç likidite penceresinde (GLP) 100 baz puan faiz artırımı bekliyor.

TD Securities: Erken seçim TL'yi yılın 2. yarısında olumsuz etkiler

Londra'da TD Securities gelişen piyasalar strateji birimi yöneticisi Cristian Maggio, “Erken seçim lirada daha hızlı zayıflama sinyali veriyor; hemen olmasa da yılın ikinci yarısında.” dedi.

Maggio, TL'nin erken seçim ardından gerçekleştirdiği yükselişin büyük bir ihtimalle yatırımcıların “daha fazla siyasi istikrar” algısından kaynaklandığını ifade etti. Maggio, bu görüşe “hiçbir şekilde katılmıyor.”

TD Securities stratejisti “TL şimdi ve para politikası toplantısının gerçekleşeceği gelecek hafta arasında yükselirse, PPK faiz artırmaz.” dedi ve TCMB üzerindeki baskının azalmayacağını, tam tersine artacağını ekledi.

Banka Dolar/TL kurunun 2018 sonunda 4.08, 2019 sonunda ise 4.4 seviyesine gelmesini bekliyor.

Fidelity: Erken seçim kur istikrarına odaklanılmasını sağlayacak

Londra'da Fidelity International portföy yöneticisi Paul Greer, “Yeni seçim hükümeti kur istikrarına öncelik vermesi ve TL volatilitesini engellemek için TCMB'nin gerekeni yapmasına müsaade etmesi yönünde teşvik edecek.” dedi.

Greer, “Biz erken seçim ilanını hükümetin hızlı bir şekilde daha sıkı bir para ve maliye politikası ihtiyacının farkındalığı olarak okuyoruz. 25 Nisan PPK toplantısında 50 bp faiz artırımı gelebilir.” dedi.

Greer'e göre merkez bankasından kur istikrarı ve pragmatizminin hakim olduğu dönem, tahvil traderları için kısa vadeli taktiksel bir fırsat doğuruyor.

Ashmore'a göre erken seçim TL varlıklarını daha cazip hale getirdi

Londra'da Ashmore Group Plc araştırma birimi yöneticisi Jan Dehn, Türkiye için “aşağı yukarı” her şeyden daha önemlisinin siyasi istikrar olduğunu ifade etti.

Dehn, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kazanacağı konusunda şüphe bulunmadığını ve bunun öngörülebilir gelecekte istikrar sinyali verdiğini belirtti.

Dehn, ödemeler dengesi riski nedeniyle yerel tahvillere göre eurobondların daha cazip olduğunu bildirdi.

StanChart: Erken seçim öncesinde TL'nin istikrarı kilit önemde olacak

Standard Chartered ekonomisti Carla Slim'in e-posta raporunda, “24 Haziran erken seçimi öncesinde TL'nin istikrarı büyük bir ihtimalle kilit önemde olacak.” dedi.

Slim'e göre banka, TCMB'den Nisan toplantısında GLP faizinde 50 baz puan artırım bekliyor. TCMB, Aralık 2017 toplantısından bu yana politika faizinde değişikliğe gitmedi.

Faiz artırımı bekleyen Standard Chartered ekonomisti, “Zayıf TL,enflasyon görünümünün sonuçları ve geniş cari açık bağlamında bu yılki büyük çaplı fonlama ihtiyacı göz önünde bulundurulduğunda bu hamlenin kesin olduğunu düşünüyoruz.” şeklinde görüş bildirdi.

UniCredit: TCMB güçlü faiz artırımına hazırlanıyor

UniCredit'e göre tarihi verilere bakılacak olursa Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) güçlü bir faiz artırımına hazırlanıyor.

Kuruma göre TCMB, TL'nin beklenen volatilitesinin gelişen piyasa benzerlerine göre primli işlem görmeye başladığı zamanlarda güçlü bir yanıt veriyor.

Söz konusu makas geçtiğimiz hafta 1.40 volatilite puanına ulaştı; bu seviye geçtiğimiz dönemde para otoritesinin hamle yapması için yeterli olmuştu.

Londra'da UniCredit stratejisti Kiran Kowshik, kaleme aldığı bir araştırma notunda faiz artırımı ve Türk Lirası'nda bir mikltar rahatlama ihtimalinin arttığını belirtiyor.

TCMB, 2014 yılında liradaki dalgalanma oranı ve en volatil benzeri arasındaki fark (UniCredit'in tablosun göre) 2.8 puan ile zirve gördüğünde ortalama fonlama oranını yaklaşık 300 baz puan artırmıştı. 2017 başındaki 6 puanlık fark ise 400 baz puanın üzerinde sıkılaştırmayla sonuçlandı.

Merkez Bankası, 25 Nisan'da toplanacak ve spekülasyon, geniş cari açk verisi ve çift haneli enflasyon baskısı altında bulunan TL varlıklar için dayanak olacağı yönünde.


Rabobank: Merkez kararlı şekilde adım atarsa dolar/TL 2018'i 4.00'dan kapatır

Rabobank gelişen piyasalar döviz stratejisti Piotr Matys, erken seçim açıklamasını ve kura etkisini değerlendirdi.

Perşembe günkü raporda “Karar bizim için sürpriz değil, fakat piyasadaki aşırı iyimserlik bizi şaşırttı. Erdoğan'ın açıklamasına tepki olarak TL dolar karşısında yüzde 2'nin üzerinde değer kazandı ve TL cinsinden hisse senetleri ve tahvilleri etkileyici kazançlar elde etti.” ifadesi yer aldı.

Raporda, TL cinsinden varlıkların yükselişinde aylar süren erken seçim spekülasyonunun ardından azalan siyasi belirsizliğin etkili olmuş olabileceği tartışıldı.

Rabobank, yükselişe ilişkin diğer bir açıklamanın -Türkiye ekonomisine yönelik aşırı ısınma ve çift haneli enflasyon ve geniş cari açık endişeleri bağlamında- hükümetin güçlü büyümeyi sürdürmek için daha fazla teşvik uygulamaya koymaktan vazgeçebileceği beklentileri olabileceğine değindi.

Raporda, ilerleyen günlerde dolar/TL ve Euro/TL 'de çekilmeye devam ederse politika yapıcıların görece ölçülü 50 puanlık faiz artırımını tercih edebileceğini ya da artırımdan tamamen vazgeçebileceği ifade edildi.

Banka, Merkez Bankası'nın kararlı bir şekilde adım atacağını varsayımıyla, dolar/TL'nin 2018'i 4.00, euro/TL'nin ise 4.84 seviyesinden kapatmasını bekliyor.

(Güncellendi)