Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Akyüz Plastik Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akyüz, üretim ve ihracata ilişkin sektör genelindeki son gelişmeleri değerlendirdi.

Akyüz, 2023’ün bu kadar zor geçeceğini düşünmediklerini ve finansmana ulaşımın firmalar açısından oldukça zorlaştığını söyledi. Avrupa’daki ekonomik durgunluğun doğrudan Türkiye’deki sanayiciyi de etkilediğini belirten Akyüz, “Bunun ötesinde Uzak Doğu’dan gelen konteynerlerin maliyetlerinin komik rakamlara düşmesi bizlerin elini çok zorladı. Şu an firmalarımız 2025’in ilk çeyreğinin siparişlerini alıyor. Aslında 2024 bizler için bitti” dedi.

Akyüz, Husi militanlarının Kızıldeniz'de uluslararası gemilere yönelik gerçekleştirdiği saldırıların ardından şirketlerin geçişleri geçici olarak duraklatma kararı almasına da değindi. Kızıldeniz'de yaşanan gerilimin maliyetlerde ciddi bir artışa neden olduğunu söyleyen Akyüz, söz konusu gerilimin özellikle Uzak doğu ülkeleri için dezavantaj olacağını belirtti. Akyüz, Süveyş Kanalı’ndan geçen konteynerlarla ilgili olarak "1 hafta önce 40’lık konteynerlerimiz yaklaşlık 650-700 dolar seviyesinden yüklenirken bugün bu rakam 2 bin 600 dolara çıktı" dedi.

“Yurt içinde tüketimi olabildiğince yavaşlatmaya yönelik önlemler alınmış durumda” diyen Akyüz, TCMB’nin bir sonraki para politikası toplantısında bir faiz artışı daha yaparak bu seneyi yüzde 45 faiz oranıyla kapatma ihtimalinin olduğunu söyledi. Akyüz sözlerine şöyle devam etti:

“Yüzde 45 faiz oranı bir sanayici açısından çok yüksek bir maliyet. Biz makine ve teknolojik cihazlar almak istediğimizde yüzde 45’ler ile yatırım yapamayız. Çoğu firma elinde hangi donanım varsa 2024’ü o şekilde geçireyim gözüyle bakıyor.”