Advertisement
HABERLER ABONE OL

Yıl sonuna doğru toparlanan Asya hisse senetleri bu sabah bir miktar gerilese de hala 2020’den bu yana en iyi yıllık performansı yakalama yolunda ilerliyor. Bazı piyasaların kapalı olması nedeniyle Döviz ve tahvil hareketleri görece sakin seyretti.

MSCI Asya Pasifik Endeksi, Hong Kong ve Avustralya’daki hisselerin düşmesiyle yüzde 0,3 geriledi; Avustralya’da demir cevheri fiyatlarındaki düşüş gerilemede etkili oldu. Çin Borsası ise yabancı fonların girişleriyle pozitif ayrıştı. ABD ve Avrupa vadeli endeksleri yatay bir görünüme işaret ediyor.

Petrol, savaş ve OPEC+ üretim kesintilerinin fiyatları yükseltmeye yetecek kadar etkili olmaması ve yatırımcıların önümüzdeki çeyreklerde küresel ham petrol arzının talebi gölgede bırakabileceğinden endişe duyması nedeniyle 2020’den bu yana en büyük yıllık düşüşüne hazırlanıyor.

Son durumda, Brent ham petrolü varil başına 77 doların üzerinde seyrederek haftalık, aylık ve üç aylık kayıplara doğru ilerlerken, ABD ham petrolü varil başına 72 dolar civarında işlem gördü.

Hem Brent hem de ABD ham petrolü yıl başından bu yana yüzde 10’a yakın değer kaybetmiş durumda. Daha kapsamlı Bloomberg emtia göstergesi de yıl başından bu yana yüzde 12’ye yakın geriledi.

Petrol fiyatları, ABD’deki resmi verilerin geçen hafta ülke genelindeki ham petrol stoklarının daraldığını, önemli Cushing, Oklahoma depolama merkezindeki stokların 11. haftada da büyüyerek ağustostan bu yana en yüksek seviyesine ulaştığını göstermesinin ardından perşembe günü düşüş yaşadı. ABD ham petrol üretimi son dönemde rekor bir hızda artıyor.

IG Asia Pte. pazar stratejisti Yeap Jun Rong, “Gazze’de uzun süren çatışmalar jeopolitik gerilimleri yüksek tutuyor” dedi ancak yine de hisse senetlerinde yaşanan “Noel Baba rallisi” ile doların zayıf seyrinin yıl sonuna kadar petrol için bazı destekleyici katalizörler sağlamaya yardımcı olduğunu öngördü.