Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Asya hisse senetleri, ABD’den Avrupa ve Japonya’ya kadar piyasaların tüm zamanların en yüksek seviyelerine ulaştığı hisse senetlerindeki küresel rallinin etkisiyle bu sabaha da artıda başladı.

Avustralya, Tayvan ve Güney Kore Borsaları yükseldi. Japonya piyasaları resmi tatil nedeniyle bugün işlem görmeyecek. Asya’daki yükseliş, S&P 500 endeksinin günü rekor seviyede tamamlamasının ardından geldi. En değerli çip üreticisi Nvidia Corp.’un hissesi, güçlü satış geliri tahmini açıklamasının ardından yüzde 16’nın üzerinde yükselirken, ABD’de açıklanan haftalık işsizlik maaşı ve PMI verileri dünyanın en büyük ekonomisinin gücüne işaret etti.

Fed üyelerinden gelen şahin denebilecek mesajlar ve Fidelity fon yöneticisinin ABD tahvillerinin büyük bölümünü sattığını açıklamasının ardından ABD 10 yıllık tahvil getirisi Perşembe günü yatay şekilde yüzde 4,32’den kapandı. Bloomberg Dolar Endeksi 1.242 seviyesinde yatay.

Fed üyelerinden faiz indirimleri için sabır çağrısı

ABD Merkez Bankası’nın üç tepe yetkilisi faiz indirimlerinin bu yıl başlayacağı ancak bunun çok yakın bir tarihte olmayacağı mesajını verdi.

Fed Başkan Yardımcısı Philip Jefferson ve Guvernör Lisa Cook Ocak ayındaki sürpriz veri haricinde fiyat artışlarının hız kestiği konusunda iyimser olduklarını ancak faiz indirmeye başlamadan önce enflasyonun yüzde 2 hedefine ilerlediğine yönelik daha fazla kanıt görmek istediklerini belirttiler.

Cook, “Bir noktada, enflasyondaki düşüşün devam ettiğine ve sürdürülebilir olduğuna dair güven arttıkça, değişen görünüm politika faizinde bir değişikliği gerektirecektir” dedi. Jefferson, bu yıl faiz indirimlerinin muhtemel olduğunu kabul etti ancak yetkililerin, faizleri gereğinden fazla düşürmek için temkinli olmaları gerektiğini belirtti.

Fed Guvernörü Christopher Waller da Ocak ayında tüketici fiyatlarında yaşanan artışın, faiz indirimlerine ne zaman başlanacağına karar verirken dikkatli olunması gerektiğini gösterdiğini ancak yine de indirimlerin bu yılın sonlarında başlamasını beklediğini söyledi. “Ekonominin gücü ve enflasyonla ilgili son zamanlarda aldığımız veriler, sabırlı, dikkatli, metodik ve müzakereci olmanın uygun olduğu anlamına geliyor” dedi. “Hepsi tek bir fikre dönüşüyor: Acelemiz ne?” ifadelerini kullandı.