Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

ABD'deki yatırımcı çıkışı, küresel ESG (Çevresel, Sosyal ve Yönetişim) fon piyasasına tarihi bir darbe indirdi.

Morningstar Inc.'in analizine göre, ABD’li fon yatırımcıları 2023'ün son üç ayında net 5,1 milyar dolar sattı. Japon yatırımcıların ESG tahvillerinden çıkışı 1,2 milyar doları bulurken, Avrupa yatırımcıları bu tahvillere aynı dönemde 3,3 milyar dolarlık giriş gerçekleştirdi.

Toplamda, küresel sürdürülebilir tahvil piyasasında dördüncü çeyrekte 2,5 milyar dolarlık net itfa kaydedildi. Bu da tarihi olarak en düşük seviyeye işaret etti.

ABD'deki ESG fonlarından çıkış, geleneksel yeşil hisse senetlerinde büyük bir düşüşle aynı zamana denk geldi. Öte yandan, S&P Küresel Temiz Enerji Endeksi, S&P 500'deki yüzde 24'lük artışa kıyasla geçen yıl yüzde 20'den fazla düşüş yaşadı.

Morningstar verilerine göre, tüm yıl boyunca ABD'li yatırımcılar ESG fonlarından toplam 13 milyar dolar kullandı. ESG ürünleri için açık ara dünyanın en büyük pazarı olan Avrupa'da bile fon akışları, pasif stratejilere yapılan 21,3 milyar dolarlık tahsisle desteklenirken, aktif olarak yönetilen fonlar neredeyse 18 milyar dolar kaybetti.