Advertisement
HABERLER ABONE OL

Yılın ilk toplantısında politika faizini beklentiler doğrultusunda yükselten Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) parasal sıkılaşma adımlarının sonlandığına işaret etti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) politika faizini yüzde 45 seviyesine çıkardı.

Bloomberg HT anketine katılan ekonomistlerin beklentisi politika faizinin 250 baz puan artışla yüzde 45 seviyesine çıkarılması yönündeydi.

TCMB'nin karar metninde para politikasına patikasına yönelik yönlendirme öne çıktı. Metinde dezenflasyonun tesisi için gerekli sıkılık düzeyine ulaşıldığını, gerektiği sürece bu sıkılık düzeyinin sürdürüleceği mesajı verildi.

TCMB metninde Aralık ayında manşet enflasyonun son Enflasyon Raporu’nda sunulan görünümle uyumlu bir artış kaydettiği, yurt içi talebin mevcut seviyesi, hizmet fiyatlarındaki katılık ve jeopolitik risklerin ise enflasyon baskılarını canlı tuttuğu belirtildi.

TCMB yakın döneme ilişkin göstergelerin, parasal sıkılaştırmanın finansal koşullara yansımasıyla yurt içi talepteki dengelenmenin, öngörülen dezenflasyon süreci ile tutarlı seyrettiğine işaret ettiğini belirtti.

"Enflasyon beklentilerinde sınırlı iyileşme devam etti"

TCMB, enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarında başlayan sınırlı iyileşmenin devam ettiğini vurguladı.

Dış finansman koşulları, rezervlerdeki güçlenme, cari dengedeki iyileşme ve Türk lirası varlıklara talebin, döviz kuru istikrarına ve para politikasının etkinliğine katkıda bulunmaya devam ettiğini söyleyen TCMB bu çerçevede, aylık enflasyonun ana eğilimindeki düşüşün sürdüğünü vurguladı.

Sıkı duruş mesajı

TCMB, politika faizinin mevcut seviyesinin aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar sürdürüleceğini belirtti.

TCMB enflasyon görünümü üzerinde belirgin ve kalıcı riskler oluşması durumunda ise parasal sıkılığın gözden geçirileceğini ifade etti.

Miktarsal sıkılaşmaya devam

TCMB sadeleştirme süreciyle uyumlu şekilde, kredi arzında ve mevduat faizinde gözlenebilecek oynaklıklara karşın, makroihtiyati kararlarla parasal aktarım mekanizmasını destekleyeceğini, faiz kararlarının yanı sıra, parasal sıkılaştırma sürecini destekleme amacıyla, kullandığı sterilizasyon araçlarının çeşitliliğini artırarak miktarsal sıkılaştırmaya devam edeceğini belirtti.

Mesajları yeterince şahin miydi? Ekonomistler nasıl değerlendirdi?

Bloomberg HT yayınında kararı değerlendiren İş Portföy Genel Müdür Yardımcısı Nilüfer Sezgin TCMB'nin şahin mesaj vermediğine işaret etti. Sezgin, “Verilere bağlı olarak daha dinamik bir şekilde yöneteceği mesajını verse şahin dozunu biraz daha kuvvetli vermiş olurdu. Şu anda ilave faiz artırımına kapıyı kapatmamakla birlikte, her şey şu an benim öngördüğüm gibi gidiyor; dolayısıyla baz senaryom faiz değişikliği yapmamak yönünde mesajını veriyor. Bence enflasyon riskleri gözetildiğinde piyasanın beklediği biraz daha şahin bir mesajdı” şeklinde konuştu.

TOBB ETÜ Öğretim üyesi Prof. Dr. Fatih Özatay ise enflasyon hedefine vurgu yaptı:

Özatay, "Hâlâ bir enflasyon hedefi yok. Ara hedef olarak yüzde 36 söylendi ama örneğin 2025 veya 2026 için ne olacağını bilmiyoruz. Yüzde 5’lik hedef ne zaman için geçerli bunu bilmiyoruz. Bu bir eksiklik. Yüzde 45’de duracağı söylemini ise normal karşıladım. Benim oradan anladığım enflasyon üzerine riskler oluşursa gözden geçireceğini söylüyor. Bence yeterince şahindi” dedi.

Sterilizasyon söylemi ile ilgili ise Özatay “16 Ocak Salı’dan bu yana Döviz karşılığı sisteme aktardığı TL likidite yaklaşık olarak 530 milyar lira. Söylediği ile 5-6 günlük swap ihalesi miktarı çok uyuşmuyor gibi gözüküyor. Düzgün kanallardan sermaye geliyor olsa belki buna ihtiyaç kalmayacak” ifadelerini kullandı.

Sıkılaştırmanın biteceği sinyalleri verilmişti

Kasım ayında faizi 500 baz puan artıran PPK, aralıkta faiz artış hızını 250 baz puana düşürmüş, “Kurul, parasal sıkılaştırma adımlarını en kısa zamanda tamamlamayı öngörmektedir” ifadelerini kullanmıştı.

Daha sonra TCMB'den yatırımcı toplantısında gelen mesajlar da sıkılaştırma adımlarının en kısa zamanda tamamlanacağı vurgusunu destekler nitelikteydi.