X

Bu filmi daha önceleri de çok görmüştük

Uluslararası sermaye hareketleri tamamen serbest. Ülkede oturan ekonomik birimlerin yabancı para ile yurtiçinde yatırım yapması ve yerli para yerine yabancı para kullanması tamamen serbest. Ülke ekonomisi yabancı finansal yatırımcıların risk iştahı arttığında spekülatif yatırım yaptığı bir konumda. Ekonomi dışarıdan para girişi olmadan büyüyemiyor. Enflasyonun yıllık yüzde 100 olduğu dönemler ekonomik birimlerin hafızalarında hâlâ çok taze. Enflasyon belki şimdi düşük, ama hâlâ çok oynak.
Böyle bir ekonomide "yüksek kur, düşük faiz" politikası çok takdir topluyor. Ama, yüksek kurun düzeyi hakkında herkesin farklı görüşleri var. Çünkü, yüksek kur bazılarının kâr-zarar hesaplarını iyileştiriyor, ama herkesin bilançosunu alt üst ediyor. Dolayısıyla, kurun ne kadar yüksek olması konusunda bir fikir birliği yok.
Düşük faizin tanımı son dönemde "sıfır reel faiz" olarak yapıldı. Ülkenin uluslararası kredi notunun spekülatif düzeyde olduğu, enflasyonun oldukça fazla hareketlilik gösterdiği bir dönemde "sıfır reel faiz" düzeyini beğenmeyenler ya da faizlerin piyasa şartlarına göre yükselmesinin gerektiğini söyleyenler "faiz lobisi" olarak sınıflandırılıyor.

HABERİN DEVAMI

Yazarın Diğer Yazıları

Finans piyasalarındaki oynaklık 30 Kasım -1 Pazartesi Gelişmekte olan ekonomilere sermaye akımı 30 Kasım -1 Pazartesi Çin parası uluslararası ‘rezerv para’ mı oluyor? 30 Kasım -1 Pazartesi Çin ekonomisinde riskler 30 Kasım -1 Pazartesi Cari açık nereye kada düşer? 30 Kasım -1 Pazartesi